5 съвета при лош дъх

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Издишването на лоша миризма от устата не само влияе на самочувствието ви, но е социален проблем, който може да ви накара да се почувствате изолирани от заобикалящата ви среда.

лош дъх

Вероятно и преди сте имали лош дъх. Например след ядене с много чесън или лук или след няколко часа без миене на зъбите. Искате ли да знаете някои гениални трикове за борба с лошия дъх?

Лошият дъх е често срещан, когато се събудите, тъй като слюнката е в покой дълго време, което благоприятства размножаването на бактерии и други микроорганизми. Миенето на зъбите и пиенето на вода обикновено го разрешават. Когато обаче се задържи през целия ден, дори и след четкане, тогава говорим за халитоза.

Халитозата е свързана с разлагането на остатъци от храна, слюнка или кръв, които произвеждат летливи вещества, като серни съединения. Въпреки че хората обикновено го свързват с лоша хигиена, много други причини могат да доведат до това разстройство. Открийте ги по-долу:

  • Консумация на тютюн и алкохол.
  • Възраст. Хората над 50 години са по-склонни да страдат от халитоза.
  • Болести на зъбите, езика или гърлото, като гингивит.
  • Стомашни проблеми. Храносмилателни разстройства като диспепсия и гастроезофагеален рефлукс или хиатална херния могат да доведат до лош дъх.
  • Хронични заболявания, като диабет, хроничен гастрит и хронична пародонтоза.
  • Странични ефекти на лекарства. Антинеопластиците са лекарства, които насърчават орална гъбична инфекция, кървене на венците и орални язви.
  • Дехидратация. Ако не пиете достатъчно вода, не произвеждате достатъчно слюнка. Това увеличава количеството на микроорганизмите в устата и следователно може да причини лош дъх.
  • Рак на дихателните пътища или храносмилателния тракт.
  • За да облекчите това състояние, е важно да атакувате първопричината. Затова ви препоръчваме да отидете при специалист, който може да ви постави точна диагноза и да изключи сериозно заболяване.

Обърнете внимание на устната си хигиена

Първият от триковете за борба с лошия дъх е да обърнете внимание на устната си хигиена, по-специално колко пъти миете зъбите си и продуктите, които използвате. Опитвали ли сте да използвате редовно вода за уста?

Вашата ежедневна рутина за почистване на устната кухина е от съществено значение. Мийте зъбите си поне три пъти на ден, включително зъбите, венците и езика. Използвайте конец за зъби два пъти на ден, за да премахнете остатъците от храна, както и вода за уста, за да дезинфекцирате устата си. Препоръчваме да използвате четка с мек косъм със скрепер за език. Не забравяйте да посещавате зъболекаря си поне веднъж на всеки шест месеца.

Следете диетата си

По-специално, има храни, които причиняват лош дъх. Особено тези с високо съдържание на мазнини и захар, месо, подправки или млечни продукти. По време на храносмилането се освобождават ароматни молекули, които могат да бъдат издишани през храносмилателния тракт и кожата. За да избегнете това, препоръчваме да включите в диетата си плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, и да пиете отвари, които се борят с лошия дъх, като мента, зелен или черен чай.

Избягвайте определени неща

Друг трик за борба с лошия дъх е да избягвате консумацията на определени вещества, като кафе, алкохол и тютюн, както и храни с интензивен вкус или миризма, като лук и чесън, тъй като те причиняват халитоза. Освен това вие също излъчвате миризмата му чрез потта.

Погрижете се за храносмилателната си система

Лошият храносмилателен процес и заболявания като гастрит, запек или колит могат да причинят лош дъх. Ако ядете достатъчно фибри и пиете повече вода, ще подобрите храносмилането си.

Някой билки помагат

Много ароматни растения имат антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства. С други думи, те са отличен съюзник в борбата с лошия дъх. Използвайте ги за готвене и направете с тях запарки и води за уста.

  • Чай с аромат на карамфил.
  • Розмаринът, магданозът, босилекът и мащерката помагат за премахване на лошия дъх.
  • Гаргарата с лимон и сол дезинфекцира и овлажнява зоната.
  • Копърът помага за поддържането на здрави езика и венците.
  • Етеричните масла от градински чай допринасят за дезинфекцията на устната кухина.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *