Какво представлява беберинът и какви са ползите за здравето от него

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Основните предимства на берберина са намаляване на холестерола и кръвната захар, улесняване на загубата на тегло и предотвратяване на сърдечни заболявания

Въпреки че берберинът е свързан с лечението на диабет и контрола на нивата на холестерола, той има и много други предимства. Това е химикал, който може да се намери в различни растения като европейски берберис, златна пръчица, орегонско и някой други видове грозде.

Също така е известно, че помага за загуба на тегло, подобрява сърдечно-съдовото здраве и намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Разберете какво представлява берберинът, как може да подобри здравето и възможните му странични ефекти.

Какво е берберин и как действа?

Берберинът е биоактивно съединение, което принадлежи към групата на алкалоидите и присъства в различни растения, най-вече в семейството на храсти Berberis. Това е жълто вещество, което се използва като багрило и има дълга история в традиционната китайска медицина.

Доказано е, че берберинът може да бъде от полза за различните биологични системи на тялото. Това е възможно, защото след поглъщане се извършва абсорбция и транспортиране през кръвта. Веднъж попаднало в клетките, това съединение се свързва с други молекули и ги променя, точно както би направило едно лекарство.

Друга функция на това вещество е да активира ензим, открит в клетките, който се нарича AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Като цяло този ензим се намира в органи като мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб и е важен за контрола на метаболизма.

Берберин- основни ползи за здравето

Традиционната китайска медицина е използвала берберин за лечение на много заболявания. Ние ви показваме какви ползи науката приписва на това важно химическо вещество за бъбреците, сърцето и черния дроб и е важно за контрола на метаболизма.

Берберинът намалява нивата на кръвната захар

Диабет тип 2 е хронично заболяване, при което пациентът изпитва високи нива на кръвната захар в резултат на инсулинова резистентност или липса на такава. Тези високи стойности са способни да увредят тъкани и органи, причинявайки сериозни проблеми.

Проучване, публикувано в Biochemistry and Cell Biology, показва, че берберинът може значително да понижи нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. По подобен начин изследване, публикувано в Metabolism, показа, че може да бъде толкова ефикасно, колкото метформин.

Друго проучване, публикувано в International Journal of Endocrinology, показва, че берберинът е в състояние да намали инсулиновата резистентност, да увеличи гликолизата, да намали производството на захар в черния дроб, да забави разграждането на въглехидратите в червата и да увеличи броя на добрите бактерии.

И накрая, проучване на 116 пациенти с диабет, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, предполага, че консумацията на 1 грам берберин дневно на празен стомах може да намали кръвната захар с 20%. Същото изследване показва, че това вещество намалява гликозилирания хемоглобин с 12% и липидите като холестерол и триглицериди.

Помага за отслабване

Берберинът също е свързан със загуба на тегло. 12-седмично проучване на хора със затлъстяване показва, че приемането на 500 милиграма три пъти на ден води до загуба на повече от 2 килограма и 3,6% телесни мазнини.

По подобен начин друго проучване на 37 мъже и жени с метаболитен синдром показва, че приемането на 300 милиграма берберин 3 пъти на ден намалява индекса на телесна маса (ИТМ) от 31,5 на 27,4 само за 3 месеца.

За изследователите загубата на тегло е резултат от подобряване на функциите на хормоните, регулиращи мазнините (инсулин, адипонектин и лептин), както и инхибирането на растежа на техните клетки на молекулярно ниво. Необходими са обаче още изследвания.

Намалява холестерола и риска от сърдечни заболявания

Преглед на 11 проучвания, публикувани в Planta Medica, показва, че берберинът може да понижи общия холестерол с 0,61 mmol/L, да намали лошия холестерол (LDL) с 0,65 mmol/L, да намали триглицеридите в кръвта с 0,50 mmol/L и да повиши добрия холестерол (HDL) с 0,05 mmol/L.

Също така е в състояние да намали нивата на аполипопротеин B с 13-15%, вещество, което представлява сърдечно-съдов рисков фактор. В същото време той инхибира ензима PCSK9, който генерира намаляване на LDL холестерола в кръвния поток.

Какви други ползи осигурява берберинът?

Ефективността на това съединение срещу диабет тип 2 е от решаващо значение за увеличаване на проучванията на това вещество. В допълнение към вече споменатите, това са някои от другите предимства на берберина:

  • Депресия: Проучване върху гризачи, публикувано в European Journal of Pharmacology, показва, че берберинът може да се бори с това заболяване.
  • Антиоксидант и противовъзпалително: Според това изследване берберинът може да бъде мощен антиоксидант и противовъзпалително.
  • Инфекции: Това вещество се бори и с вредни микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и паразити.
  • Сърдечна недостатъчност: Има научни доказателства, че берберинът подобрява симптомите и може да намали риска от смърт при пациенти с това състояние.

Препоръчителна дозировка и възможни нежелани реакции

Тъй като ефектите на берберин могат да продължат няколко часа, е необходимо препоръчителната доза да се разпредели в няколко приема на ден, за да се постигнат стабилни кръвни нива. Най-често срещаният начин е да се приемат 3 дози от 500 милиграма, което е в диапазона, използван за научни изследвания.

Страничните ефекти са ограничени до проблеми с храносмилането като чревни спазми, диария, метеоризъм, запек и болки в стомаха. Освен това, ако приемате лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете приема.

В допълнение, тези, които желаят да консумират това вещество като добавка, могат да приемат между 900 до 1500 mg на ден.

Източници: Verywell Health – Know More. Feel Better. https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *