Как кофеинът влияе на мозъка?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Кофеинът влияе на когнитивните процеси, настроените и съня. Научете повече в тази статия.

Истината е, че действието на кофеина върху мозъка не се ограничава до повишаване на състоянието на внимание, а отива много по-далеч. Експертите са единодушни, че пиенето на кафе в умерени количества е здравословна практика. Изчислено е, че до 80% от възрастните в света пият кафе.

Въпреки това, когато консумираме кафе в много големи количества, това причинява различни проблеми. По същия начин друг от ефектите на кофеина върху мозъка е генерирането на зависимост. Това е синдром на отнемане, когато спрем да го пием.

Как кофеинът влияе на мозъка?

Както знаем, активната съставка на кафето е кофеинът, а това е психоактивно вещество. Всъщност това е най-широко използваното психоактивно вещество в света. Той принадлежи към семейството на алкалоидите, което също включва лекарства като морфин, никотин или кокаин.

Действието на кофеина върху мозъка е много мощно. От невробиологична гледна точка, той променя състоянието на съзнанието, като активира или повишава нивото на бдителност. Той също така засяга когнитивните процеси и има психологически ефекти върху настроението.

Това е така, защото кофеинът е способен да променя действието на невротрансмитерите в мозъка. Освен това кафето и кофеинът влияят и върху други важни процеси в организма, като храносмилането, метаболизма и зрението.

Кофеин, аденозин и адреналин

От момента, в който се събудим и през целия ден, тялото естествено произвежда вещество, наречено аденозин. Това е отговорно за усещането за умора и ни кара да се чувстваме сънливи през нощта. Ако пием кафе, този процес може да се промени.

Кофеинът е антагонист на аденозина, което просто казано означава, че единият блокира действието на другия. Резултатът е, че не се чувстваме сънливи или не го чувстваме с правилната интензивност. В същото време това взаимодействие между кофеина и аденозина кара хипофизната жлеза да освобождава хормони, които стимулират надбъбречните жлези да произвеждат адреналин.

Като имаме кофеин в мозъка, като аденозинът е основно блокиран и производството на адреналин се увеличава, сякаш изпращаме предупредително съобщение до тялото. Това води до ускорен сърдечен ритъм и по-голямо изпомпване на кръвта, както и до по-възбудено дишане.

Всичко това заедно ни кара да се чувстваме по-тревожни и раздразнителни. Друг допълнителен ефект е, че кофеинът предотвратява реабсорбцията на допамина, невротрансмитер, който също влияе върху процеса на умора и почивка. Допаминът, който не се абсорбира, повишава концентрацията си и това е част от обяснението защо се пристрастяваме към кафето.

Кофеинът засяга фронталните дялове на мозъка

Екипът на д-р Флориан Копелщатер от Медицинския университет в Инсбрук в Австрия представи проучване по темата. В това проучване те заявяват, че кофеинът активира фронталните дялове на мозъка. Тази област регулира процеси като внимание и краткосрочна памет.

Други проучвания посочват, че друг начин, по който кофеинът може да повлияе на мозъка, е като спомага за по-лесното фиксиране на спомените. Този ефект обаче е приложим само при тези, които не пият кафе твърде често.

Кофеинът също така повишава способността за концентрация, особено когато се чувстваме уморени. Въпреки това, наличната информация показва, че когато се консумира в излишък, той намалява ефективността във всички области и генерира състояние на силна нервност.

Други ефекти на кофеина върху тялото

Кофеинът също помага на някои лекарства да действат по-бързо и ефективно, какъвто е случаят с ибупрофен, парацетамол или аспирин. Всъщност има здравословни проблеми, тъй като кафето действа като лек аналгетик, особено при хипотония, главоболие.

Кафето също ви кара да чувствате по-малко апетит, въпреки че това усещане не е нито дълготрайно, нито подходящо от гледна точка на план за отслабване. Някои проучвания са установили, че редовно пиещите кафе е по-малко вероятно да умрат от сърдечни заболявания, рак и диабет, наред с други.

Кофеинът остава в тялото за дълго време. Първите му ефекти се усещат петнадесет минути след поглъщането му и продължават до пет-шест часа по-късно. Това е причината следобедното кафе да провали съня ви през нощта!

Източници: Verywell Health – Know More. Feel Better.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *