До края на май: Безплатни изследвания за пушачи в четири града

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози

пушачи

Пушачи и такива, които са отказали пушенето, ще се изследват като част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания. Кампанията е посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

Защо тютюнопушенето е опасно?

Активното тютюнопушене увеличава риска от развитие на много сериозни заболявания, предимно рак и сърдечно-съдови заболявания, както и болести на дихателната система, мозъка, храносмилателната система. Това се отнася и за пасивното пушене, като и при двете страда външният вид на човека, особено кожата и зъбите.

Самото тютюнопушене е вредно за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, тъй като тютюневият дим съдържа цял набор от вредни вещества, които са токсични за много органи и тъкани, основните от които са: никотин, въглероден оксид – CO, циановодород, канцерогенни вещества (бензен, винилхлорид, различни „смоли“, формалдехид, никел, кадмий и др.).

Никотинът, например, нарушава тонуса на съдовата стена

Това допринася за нейното увреждане, спазми и образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Въглеродният окис се свързва с хемоглобина, за да образува карбоксихемоглобин, който блокира преноса на кислород към органите и тъканите. В допълнение, вредните компоненти на тютюневия дим допринасят за развитието на такива мощни рискови фактори като артериална хипертония, нарушения в системата за пренасяне на холестерола в стените на кръвоносните съдове, засилвайки отлагането на холестерол в тях. В резултат на това се създава най-опасният набор от рискови фактори за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, така нареченият висок общ риск.

Къде и как става записването за безплатни прегледи на пушачи?

През целия месец май в четири града – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи.

Какво е спирометрия и как се извършва?

Заседналият начин на живот, лошата околна среда, тютюнопушенето, наследствеността и стресът са само малка част от причините за респираторни патологии. Дори обикновената хипотермия, грип и ОРВИ могат да причинят усложнения в бронхите и белите дробове. В такива случаи се предписва спирометрия, за да се постави диагноза и да се избере подходящ метод на лечение.

Какво може да определи спирометрията?

Спирометрията (spiro – дишане, metria – измерване) е метод, който ви позволява да оцените обема на вдишания и издишания въздух, както и скоростта на преминаването му през дихателните пътища в спокойно и принудително състояние.

С помощта на това безопасно и безболезнено изследване се определят възможните патологии на дихателната функция и кислородния метаболизъм, наличието на бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест.

Изследването се извършва с помощта на спирометър – устройство за измерване обема на въздуха, напускащ белите дробове по време на най-силното издишване след това на най-вдишване вдишване.

Спирометрични проби

Има няколко вида проби:

• тестове за тихо дишане;
• тестове за форсиран експиратор;
• тестове за определяне на максимална вентилация;
• функционални тестове, използващи лекарства, които облекчават бронхоспазма.

Показания за спирометрия

Изследването на белодробната функция се предписва за:

• идентифициране на патологии на дихателната и сърдечно-съдовата система;
• оценява влиянието на патологията на всеки орган или система върху функцията на външното дишане;
• изясняване или потвърждаване на диагнозата на респираторни заболявания;
• оценка на ефективността на използваните лекарства;
идентифициране на източника на нарушение на газообмена;
• оценка на нивото на бронхиална обструкция;
• оценява се работоспособността при работа в опасни условия на труд;
• помага да се избере метод на анестезия.

Не е нужна предварителна подготовка за спирометрията. Цялото изследване отнема около 10 минути.

Важни подробности за безплатния преглед за пушачи

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта на Института за здравно образование. За улеснение на работещите, има и телефон за информация – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на м. май.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия. Направление от личен лекар не е необходимо.

Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията.

Кампанията „За живот без тютюнев дим“ се провежда от 2018 г., но бе временно преустановена заради епидемията от COVID-19

През 2018 и 2019 г. бяха прегледани близо 1000 пушачи в страната, като при 30% от тях бяха установени белодробни заболявания.

В кампанията участват следните медицински специалисти-пулмолози:

• Д-р София Ангелова – София;
• Д-р Елина Смилкова – Благоевград;
• Д-р Мирослава Тодорова – Пловдив;
• Д-р Габриела Илиянова и д-р Иван Тихомиров – Плевен.

Не е изненада, че в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

Източник: offnews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *