Възрастните не трябва да смесват лекарствата

У възрастните се променя отговорът към лекарствата. Нарушено е оросяването с кръв на тъканите. Появили са се и някои патологични процеси, които са характерни за възрастта.

Поради изтъняване и изменения на стомашната лигавица с аспирин, Ибудолор, Индометацин и други лекарства против възпаление и болка създават по – голяма опасност от язва и перфорация на стомаха.

Мозъкът също е изменен и затова лекарствата, които потискат централната нервна система, стават по – токсични. Дори препарати като фенобарбитал могат да дават обратен ефект, а медикаментите против депресия по – лесно водят до Паркинсонова болест.

Мощните лекарства срещу хипертония могат да доведат до припадък, защото рязко снижават кръвното налягане и нарушават и без друго нарушеното хранене на нервните клетки.

Затова – внимавайте в дозата! Всички дози за хората над 60 трябва да са не повече от 75% от дозите за младите.

Не вземайте силно действащи лекове. Щом стане нужда от тях, ще ви ги дадат, щом постъпите на болнично лечение. У дома не можете да се справите, ако настъпят нежелани странични ефекти.

Не вземайте повече от две лекарства едновременно. Не ги смесвайте! Ако трябва да лекувате няколко заболявания, разместете във времето различните лекарства.

Не се лекувайте на своя глава, по съвети от този и онзи. Възрастният трябва да е абсолютно сигурен в предписаното лечение. Защото далеч по – трудно ще излезе от някое усложнение, предизвикано от лекарство, отколкото младия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *