Как максимално да намалим канцерогените при печене на скара?

При печене на скара се образуват много канцерогенни вещества, но добрата новина е, че има методи, с които да ги ограничим.

канцерогени при печене на скара
Беконът и мазните меса отделят най-много канцерогени при печене на скара

Всички меса съдържат аминокиселини, като креатин и захари. Ако ги печете на много високи температури обаче, тези вещества естествено произвеждат молекули, наречени хетероциклични амини (HCA), токсични съединения, намиращи се също в цигарения дим. От 15 години насам е добре известно, че тези вещества причиняват рак

Не можем да променим факта, че месото в месото се съдържат аминокиселини и захари. Каквото, такова. Също така не можем да променим факта, че месото може да образува химикали, които са наистина вредни за нас. Това, което можем да контролираме, е общото количество HCA, което приемаме. Най-лесният начин да направите това е да обърнете внимание на готвенето и мариноването на месото.

„По-препеченото месо съдържа 3,5 пъти повече хетероциклични амини от средно изпеченото.”, казва д-р Уил Клоуър, основател и изпълнителен директор на “Mediterranean Wellness”. Той е работил с компании по целия свят за подобряване на здравето на служителите им.

Когато сравнявате различни видове меса, за съжаление, най-високата концентрация на канцерогенни съединения се отделя от бекона. На второ място се нарежда пърженото свинско, следвано от говеждото, след което е пилешко.

 

А какво за зеленчуците на скара?

 

Това е страхотна новина за хората, които обичат зеленчуци на скара. В растенията не се съдържа комбинацията от креатин и захар, намираща се в месата, нито от тях капят мазнини, които се превръщат в канцерогени от печенето.

“Може да звучи нестандартно, но и плодовете могат да бъдат изключително вкусни, когато са запечени. Ананасът на скара е страхотен с малко сусамово масло върху него. Кайсиите и прасковите също са много вкусни, когато са препечени.”, допълва докторът.

канцерогени при печене на скара
д-р Уил Клоуър, основател и изпълнителен директор на “Mediterranean Wellness”

 

Как да намалим канцерогените в печеното месо?

 

Разбира се, искате да сте здрави, но беконът е прекалено вкусен, за да му устоите. Добрата новина е, че намаляването на канцерогените не означава, че трябва да се откажете от месото на скара. По-долу ще ви дадем няколко прости съвета и вкусни предложения за марината, които да ви помогнат да сведете до минимум консумирането на причиняващи рак съединения.

Ето как да намалите канцерогените при печене на скара:

  • Мариноване:

Центърът за изследване на рака на Хавай установи, че марината терияки намалява HCA с 67 процента. Сосът от куркума и чесън намалява канцерогените с 50 процента. Ключът за овкусняването е да използвате марината или сос, които не съдържа захар.

Обикновеният сос за барбекю съдържа толкова захари, че всъщност може да утрои броя на хетероциклични амини в месото.

Учените са провели експерименти, за да разберат как билките и подправките могат да доведат до намаляване на канцерогените в месото. Резултатите показват, че босилек, мента, розмарин, градински чай, чубрица, риган и мащерка намаляват количестовата НСА при печене на месо на скара. Повечето от тези подправки и билки са богати на три съединения – карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина – всички от които са мощни антиоксиданти. Така че не забравяйте да включите тези вкусни подправки във вашата марината.

  • Печене:

За да избегнете образуването на канцерогенни вещества, започнете печенето със средно висока температура и често обръщайте месото. По този начин ще избегнете овъгляването и ще предотвратите образуването на кенцерогени.

  • След печене:

След като приготвите храната, е много важно да отрежете или изстържете овъглените части от месото. Освен че овъгленото месо не е вкусно, в него се съдържат огромната част от вредните вещества. Ако направите това просто нещо, ще премахнете по-голямата част от НСА, които се образуват при печене.

 

Не е трудно да се предпазите от канцерогените при печене на скара:

 

Дори краткотрайното мариноване на месото е ефективно за намаляване на канцерогените. В някои случаи с до 99%.

Препоръчително е на всеки половин килограм месо да използвате по половин чаша марината. Количеството и времето на мариноване зависи от вас, но за да получите пълния предпазен ефект, са нужни не повече от няколко минути.

„Печете месото си бавно, обръщайте го редовно и махайте изгорялото. Така ще може да се наслаждавате на превъзходния вкус на печеното на скара месо, без да компрометирате здравето си.”, категоричен е д-р Клоуър.

Източници: https://draxe.com; https://pixabay.com; https://www.espeakers.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *