Студова алергия: как да се справите с нея

Студова алергия е състояние, което може да причини много проблеми. Например, човек не може да бъде на открито в студеното време или да яде сладолед


Кой е изложен на риск от студова алергия? Как да се предпазите от болезнена реакция на организма при ниски температури?

Студова алергия е реакция на организма към студови фактори (слана, сняг, вятър, студена храна). Проявява се под формата на кожно дразнене ( уртикария , мехури). Може ли човек да се предпази от тази толкова неприятна алергия?

Защо се появява студова алергия?

Тя се случва, когато клетките в дермата са свръхчувствителни към ниски температури. В резултат на това тялото реагира на всяко изстудяване като алерген; хистамините, които регулират алергичните реакции, се освобождават в кръвта. Освен това хистамините повишават пропускливостта на стените на капилярите и течността от тях преминава в тъканите, които влизат в контакт с алергена (към повърхността на кожата). Развива се подуване, зачервяване, сърбеж (или копривна треска).

Кой може да развие студова алергия?

Повишената вероятност от алергия имат:

• деца, юноши;
• страдащи от хронични заболявания (хепатит);
• хора с наследствена предразположеност към алергии.

Студова алергия – симптоми

• Копривна треска. Червени петна по кожата, които сърбят, се появяват върху кожата при студено време, ако човек плува в студена вода, ако е в стая, в която работи климатик.
• При последвало затопляне също се появяват сърбеж и зачервяване на кожата. Ако човек попадне в топла стая след като е бил навън (паднала е слана или има студен вятър), бузите му започват да горят, а кожата на ръцете и лицето се зачервява и подува.
• Пръстите се подуват при контакт с нещо студено (например ако се правят снежни топки без ръкавици, пипа се лед или прекалено студена бутилка).
• Подуване на устните и езика при контакт със студени напитки или сладолед.

Терапия при студова алергия

Неприятните обриви обикновено изчезват сами няколко часа след като човек се прибере от улицата или се премахне какъвто и да е източник на студ.

Има смисъл да си запишете час при лекар, за да разберете дали алергията към ниските температури се проявява поради някакъв вид хронични заболявания. Специалистът вероятно ще препоръча избягване на фактори, които предизвикват болезнена реакция към студ.

Ако е изключително трудно да се сведе до минимум контактът с ниски температури (например, живеете в район със суров климат), ще ви бъдат предписани подходящи лекарства. Обикновено това са антихистамини – приемат се преди излизане на чист въздух. В някои случаи трябва да прибягвате до по-силни лекарства (на базата на моноклонални антитела).

Ако алергията към студ е свързана с хронично заболяване, първата стъпка е то да се лекува.

Как да се предпазите от студова алергия?

• Не излизайте навън ако въздухът е мразовит и ако в комбинация с него има и вятър. Не плувайте в прекалено студена вода.
• Носете шапка, шал, допълнителна яка и ръкавици, които предпазват лицето и ръцете от излагане на студен въздух.
• Не се преохлаждайте.
• Нанесете мазен защитен крем върху откритите участъци от тялото преди да излезете навън.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *