Инфарктът не идва внезапно, винаги предупреждава!

Тялото винаги изпраща предупреждения, но повечето хора не обръщат внимание на тези намеци.

Да припомним рисковите фактори: на първо място артериалната хипертония; следват сърдеч­ните болести; дислипопротеинемията; пушенето; стресът; мъждукащата аритмия; захарният ди­абет, инфарктът на миокарда; Макар невинаги инсултът не е внезапен гост. Той изпраща преду­преждения, но много хора, загрижени и потопени в ежедневните си работи, не обръщат внимание на тези сигнали. И двете форми на инсулта могат да се предшестват от внезапно повишаващо се гла­воболие (най-често в едната половина на черепа), шум и тежест в главата, главозамайване, слабост й сънливост. Преди всичко следва да обърнете внимание на главоболието.

При исхемичния инсулт,, освен всичко друго, могат да се появят такива симптоми като сла­бост в ръката или крака и частично нарушение на говора – те продължават от няколко минути до няколко часа.

ВНИМАНИЕ!

Ако забележите у себе си такива симптоми, незабавно търсете невролог. Временните нарушения в мозъчното кръ­вообращение, значителните изменения в очните дъна или промените в ЕКГ вече са сериозни. Плановата диагностика без всякакъв труд може да открие аневризмата в кръвонос­ния съд на главния мозък. А своевременната операция дава почти 100-процентово спасеше на болния.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *