Полезни съвети за това как да избегнете йо-йо ефектът при диети

Йо-йо диета е станала много по-често срещана дума сред хората, които се стремят да отслабнат. Хората, които са на диета, която се състои от липсващи храна, глад или много ниски нива на калории, често губят тегло и след това го получат обратно. Този ефект на загуба на тегло и връщането му след това е известен като йо-йо ефект. Малкия цикъл на промените на теглото е от 2 до 10 килограма, а големия е от 25 килограма или повече. Йо-йо цикълът при хора спазващи диета започва, когато хората предприемат драстични диети, които много бързо увеличават метаболизма им и водят по този начин до бързата загуба на тегло. След като постигнат желаните килограми връщат предишния си начин на хранене и по този начин намаляват степента на метаболизма, а това води до бързото връщане на предишните килограми, а понякога и на повече.

Според повечето учени йо-йо диетата може да предизвика много здравословни проблеми като високо кръвно налягане, заболяване на жлъчния мехур и висок холестерол. За да бъдат предотвратени тези проблеми експертите предлагат да се подложите на диета, която ще ви помогне да свалите излишните си килограми постепенно, а също така и да правите редовно физически упражнения.

Опасностите от йо-йо диетата са:

  • Йо-йо диетата води до хормонални промени в организма. Те от своя страна може да доведат до ниско самочувствие, депресия, стрес и хранителни разстройства.
  • Йо-йо диетата може да се отрази и на настроението на човек, което също може да доведе до загубата на тегло. Колебанието на теглото от своя страна пък може да доведе до появата на различни заболявания.
  • При йо-йо диетата може да се появят странични ефекти като появата на косопад и остеопороза.

За да избегнете йо-йо ефекта трябва да:

  • Избягвате консумацията на алкохол.
  • Да консумирате храни близки до естественото им състояние.
  • Да водите по-здравословен начин на живот, като правите упражнения за изгаряне на излишните мазнини.
  • Да пиете поне по 8 чаши вода на ден за да е достатъчно хидратиран организмът ви.
  • Да не се храните поне 2 часа преди лягане.
  • Да спите достатъчно, като по този начин премахвате стреса.
  • Да консумирате пресни плодове и зеленчуци и да избягвате плодовите сокове, тъй като те са с по-високо съдържание на захар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *