Овчарска торбичка: лечебни свойства, приложени и противопоказания

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

При какви заболявания помага растението овчарска торбичка? Има ли противопоказания? Как се прави тинктура от овчарска торбичка?

овчарска торбичка
Невзрачната билка овчарска торбичка има сериозен лечебен ефект

Най-вероятно имате някаква представа за това как изглежда растението овчарска торбичка.

А повечето хора дори не осъзнават, че може би овчарска торбичка расте в собствената им градина. Може да го познаете по малките триъгълни семенници, подобни по форма на старовремска овчарска торба.

Това непретенциозно на пръв поглед растение, с малки и тъмни семена, е изненадващо плодоносно. Само за един сезон овчарската торбичка може да даде над 60 хиляди семена, които веднага поникват, попаднат ли в почвата. Благодарение на това овчарска торбичка може да се намери из цяла България.

Освен феноменалната си плодовитост, това растение може да се похвали и с лечебни свойства

Древните римляни, с помощта на овчарска торбичка, са спирали кръвотечението и са подобрявали функционирането на храносмилателната система. През Средновековието това растение привлича фантазията на алхимиците – търсачи на Философския камък. Овчарската торбичка е била широко използвана в Китай, където от векове се отглежда като зеленчукова култура. Растението може да се намери в корейски рецепти за салата, или като алтернатива на копривата или киселеца, ако се добави към супа. Листата му се съчетават добре с пресни краставици и зеле.

В България лечебните свойства на овчарската торбичка се използват от края на 19 век

Днес овчарска торбичка може да се закупи от аптеката, под формата на окосени и пакетирани стръкове, инфузия и течен екстракт. А може да си я приготвите и сами.

Ботанически овчарската торбичка е описана като едногодишна билка от семейството на зелето със сплескан плод и жълтеникавокафяви семена. Височината може да надвишава половин метър.

Като плевел овчарската торбичка предпочита влажната почва. Расте в гъсталаци и цъфти от пролетта до края на лятото, докато плодовете узряват през май.

Преди прибиране на реколтата от овчарска торбичка, трябва да отрежете остатъците от корените и изсъхналите или оцветени листа. Суши се на тавани или на вятър под покрит навес без слънце в продължение на една седмица. Изсушеното растение трябва да запази естествените си зелени листа и бели цветове.

Лечебни свойства на овчарската торбичка

Растейки буквално навсякъде, овчарската торбичка е изненадващо богата на витамини, органични киселини, микроелементи и макронутриенти. Растението съдържа аскорбинова, оксалова, ябълчена, винена и фумарова киселини, витамини К и В, каротеноиди, сапонини, стероиди, гликозиди, кумарини, фитонциди и танини. Семената на овчарската торбичка са богати на малки количества етерични и алилови горчични масла.

Най-просто казано, цинк, мед и хром, в комбинация с магнезий, желязо, калций и калий, правят овчарската торбичка ефективно средство при анемия. Витамин К и други полезни вещества в растението повишават тонуса на матката и гладките мускули на червата. Затова билкарите използват овчарска торбичка като помощно средство за понижаване на кръвното налягане, за спиране на кръвта в гинекологията, за лечение на остри и хронични заболявания на червата и при заболявания на пикочния мехур и хемороиди. Ефективността на овчарската торбичка е доказана при белодробна туберкулоза с чести кръвохрачения, коремен тиф и атеросклероза.

Външно билката се използва за заздравяване на порязвания при чисти и гнойни рани

Малки ранички и натъртвания се намазват с чист пресен растителен сок с помощта на лосиони и компреси.

Фитотерапевтите вярват, че растението е в състояние да прочисти кръвта от токсини и да подобри защитните функции на тялото, поради което го предписват при честни настинки и за възстановяване на пациенти, които имат онкологични заболявания. Овчарската торбичка има противовъзпалителни, диуретични, стягащи, пречистващи кръвта, антипиретични, съдоразширяващи и заздравяващи раните свойства.

Все по-често билкарите използват хемостатичния ефект на билката, затова тя е включена в почти всички многокомпонентни кръвоспиращи хранителни добавки, които се продават в аптеките.

Овчарска торбичка: противопоказания

Както всички лечебни билки, овчарската торбичка има и противопоказания.

Страдащите от различни алергии трябва да използват билката с повишено внимание и максимум половин доза, под формата на настойки и отвари.

Пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, склонни към образуване на кръвни съсиреци и преживели сърдечни удари не бива да използват изобщо и под никаква форма овчарската торбичка.

Консултирайте се със специалист, преди да вземете овчарска торбичка ако страдате от сериозни сърдечни проблеми и камъни в бъбреците. Същото се отнася за бременните и кърмещи жени.

Овчарската торбичка не трябва да се консумира едновременно с разредители на кръвта.

Приложение на овчарска торбичка

Женски болести

Поради способността да свива мускулите на матката и да активира съсирването на кръвта, течен екстракт (инфузия) се използва за лечение на маточни кръвоизливи след аборт и раждане, обилни младежки и климактерични кръвоизливи, както и кървене на фона на миома, възпалителни и дисхормонални процеси.

овчарска торбичка инфузия

Инфузия

2 чаени лъжички от изсушената билка се заливат с 300 мл. вряща вода и се варят на водна баня 15 минути, след което се прецеждат.

Взема се половин чаша, три пъти на ден преди хранене, за да се спре кървенето при жените и при язвена болест на червата.

За проблеми с кръвоносните съдове

Поради способността на овчарската торбичка да разширява кръвоносните съдове и положителния ефект върху кръвообращението, тя се използва както за намаляване, така и за повишаване на кръвното налягане, но се препоръчва редовно измерване на показателите и съгласуване приема на билката с лекуващия лекар.

Инфузия при високо кръвно и за профилактика на кръвоносните съдове

Залейте 1 чаена лъжичка нарязани стъбла с чаша студена преварена или изворна вода и оставете поне 8 часа.

Взимайте по 1 – 2 супени лъжици 30 минути преди хранене.

За бъбреци и черен дроб

Овчарска торбичка се използва и в урологията. Мъжете и жените се съветват да приемат сок или инфузия при заболявания на пикочно-половата система. Билката е включена в състава на много лекарствени препарати за лечение на пиелонефрит, цистит и уролитиаза.

Сок

Изцедете сока от прясната билка, като я накълцате с пасатор. Полученият сок се разрежда с вода 1:1.

Взимайте по 40 капки три пъти дневно при чернодробни и бъбречни заболявания.

Сокът, разреден с вода, може да се използва и при кървене от носа, като се капне в двете ноздри.

Чай

2 с.л. овчарска торбичка се смесват с 2 с.л. хвощ, залейте с 3 чаши вряща вода и настоявайте в термос за 2 часа. Пийте по половин чаша три пъти на ден при кървене от пикочния мехур и бъбреците.

 

За кожата, при алергии и за заздравяване на рани и ожулвания

Билкарите препоръчват да се използва лечебното свойство на растението, като се прилагат компреси от запарка или отвара от билката върху проблемните зони. При склонност към запушване на пори и при мазна кожа, отвара от овчарска торбичка се използва за ежедневно втриване.

Д-р Светлана Барнаулова

Лекарски отзив за овчарската торбичка

Д-р Светлана Барнаулова, кардиолог и фитотерапевт ( @fitoterapevt_barnaulova ):

– На практика използвам надземната част на овчарската торбичка най-често за лечение на заболявания на женската генитална област. Също така и при обилна менструация, ендометриоза и миома. Често препоръчвам тази билка и при хипертония.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *