Диагнозата е очевидна: какво казва за здравето тенът на кожата?

Цветът на кожата може да подскаже много за състоянието на здравето, защото често болестите и начинът на живот променят тонуса ѝ

кожата
Цветът на кожата може да подскаже немалко здравословни проблеми

За какви проблеми може да алармира промяната на тена на кожата и как да се възстанови здравия вид на лицето?

Повече по темата ще научим от Вадим Чариков – козметолог, дерматолог, трихолог и лазер-терапевт.

Вадим Чариков – козметолог

Блед тен на лицето

Спешно при лекаря!

Бледността на кожата може да бъде нормална, ако човек е блед още от раждането. Но ако иначе здравия тен започне да побледнява, струва си да се свържете с терапевт, за да се подложите на преглед, да се направят изследвания и да се установи причината. И ако на фона на бледността се появи синкав оттенък върху устните или други части на лицето, и освен това се наблюдава нарушение на общото благосъстояние, трябва незабавно да посетите лекар, тъй като такива симптоми могат да показват вътрешно кървене.

Когато бледността на кожата се развива постепенно, това може да алармира за анемия. Под този термин се крие цяла група заболявания, поради което за точно идентифициране на причината и предписване на подходящо лечение се извършва цялостно изследване. Сред заболяванията, които водят до бледност на кожата, са някои сърдечни проблеми, нарушения на кръвоносните съдове, белодробни заболявания и болести на щитовидната жлеза.

Корекции с помощта на козметика

Влошената екология, недохранването и лошите навици също водят до бледа кожа. И ако по време на прегледа терапевтът не открие патология, тогава за помощ може да окаже козметолога. Той ще подбере подходящите хранителни добавки, ще предпише терапия, насочена към активиране на микроциркулацията (масаж), ще проведе курс на мезотерапия (подкожно инжектиране), който ще попълни нивото на липсващите витамини и минерали в кожата, а също така директно ще активира микроциркулацията на кръвта в съдовете.

Сив тен на лицето

Спешно при лекаря!

Грубата, сивкава кожа е признак на удебеляване на външния слой на епидермиса. В медицината това състояние се нарича хиперкератоза. То може да бъде причинено от различни кожни заболявания (ихтиоза, кератодермия и др.), както и от вътрешни заболявания – болести на стомашно-чревния тракт и метаболитни нарушения при захарен диабет. Също така, това състояние е възможно да се развие при хиповитаминоза, особено при липса на витамин А.

Корекции с помощта на козметика

Излагането на агресивни фактори – силен вятър, студ, пряка слънчева светлина – също може да придаде на кожата сив оттенък. Освен това, сивеещият тен е възможно да бъде провокиран от неправилна грижа за кожата или стрес. След посещения на козметика решението на този проблем ще бъде насочено към нормализиране на грижата за кожата в домашни условия – ще се използват серуми, които изглаждат текстурата, скраб и ексфолиращи маски, както и повърхностен пилинг, включително ензимен, хидро и въглероден пилинг.

Жълтеникав тен на кожата

Спешно при лекаря!

Появата на иктеричен (жълтеникав) тен на кожата е тревожен симптом, който може да показва различни проблеми с черния дроб и жлъчния мехур, паразитни и инфекциозни заболявания. В този случай цялата кожа придобива жълтеникав оттенък. Лигавиците на устата и бялото на очите също могат да пожълтеят.

Освен това, появата на иктерични плаки по кожата – ксантоми – е симптом на нарушение на липидния метаболизъм. В този случай трябва да се направят изследвания, за да се определи нивото на липидите и холестерола. Самите ксантоми могат да бъдат премахнати – предпочитание се дава на лазерното отстраняване.

Оцветяването на кожата в жълто е възможно и при използването на голямо количество продукти, богати на каротин: моркови, тиква и др. В този случай изключването им от диетата ще доведе до бързо подобрение на състоянието на кожата. В допълнение, бледо жълтия тен е характерен за пушачите.

Корекции с помощта на козметика

С възрастта липофусцинът, „пигментът на остаряването“, който придава жълтеникав оттенък, започва да се отлага в кожата. В този случай са подходящи различни външни и инжекционни препарати с витамин С. Можете да избелите възрастовите петна с помощта на лазер и пилинг.

Червен цвят на лицето

Спешно при лекаря!

Зачервяването на лицето може да бъде както самостоятелно заболяване – розацея, така и симптом на различни вътрешни проблеми: артериална хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, по-специално на черния дроб, и инфекциозни болести. В допълнение, зачервяването е възможно да се развие и като алергична реакция. В този случай е необходимо преди всичко да се елиминира алергенът, а след това да се лекува кожата с противовъзпалителни лекарства, и според показанията – да се предпише хиперсенсибилизираща терапия.

Корекции с помощта на козметика

Ако лицето периодично се зачервява, е необходимо да се избере грижа, насочена към защита на кожата от агресивни фактори. Обикновено това е избор на средство за чувствителна кожа. Също така, в арсенала на козметолозите има лекарства за инжектиране, които намаляват съдовата реактивност, – мезоботокс; мезотерапевтични и биоревитализиращи препарати, които също възстановяват и защитават кожата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *