Хроничният полимиозит стопява мускулите

Доскоро дори не подозирах, че има диагноза хроничен полимиозит, но по ирония на съдбата ми откриха точно такова заболяване. Затова се обръщам към вашите специалисти с въпроса как протича той и трудно ли се лекува?

Жечка Пандева – Бургас

Полимиозитът, който е в гру­пата на възпалителните миопатии (увреждания на мускулите), се характеризира с възпалителна реакция и с увреждане на част от мускулните влакна. Много харак­терни са промените в имунната система. Най-често заболяването се проявява между 40 и 60 години и в повечето случаи протича остро.

По-характерно е засягането на мускулите на раменния и тазовия пояс на крайниците, (които сa по-близо до тялото). Проявява се със слабост и атрофия (стопяване) на мускулите, които почти винаги са съпроводени с болки и чувстви­телност при натиск. По-рядко има болки в ставите. Чести симптоми са отпадналост, отслабване на тегло и субфебрилна температу­ра, засягане на сърцето. Понякога има затруднения в дишането и гълтането.

Когато се прибавят и кожни промени: зачервяване и промени в цвета на бузите, клепачите или около някои стави (най-често ко­лената и лактите), се говори за дерматомиозит.

BHИМАНИЕ!

Полимиозитът и дерматомиозитът се различават помежду си по имунната ре­акция и често са свързани с редица автоимунни системни кожни заболявания.

Диагнозата изисква професи­онализъм и невинаги е лесно да се постави. Налага се комплексно изследване и оценка както на кли­ничните прояви, така и на проме­ните в биохимичните и ензимните показатели в серума на кръвта, прецизна електромиография, мус­кулна биопсия (изследване на парче от мускул) и доказване на възпали­телни промени в мускулите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Хроничният полимиозит стопява мускулите

  1. Pingback: Дерматомиозитът е автоимунно заболяване | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *