Надуваемата яка се подбира индивидуално

Много често ме болят главата и шията, понякога дори ми прилошава. Лекарят ми каза, че това е шийна остаохондроза. В интернет-магазин открих надуваеми яки и си купих. През отпуска я носих, но имам усещането, че това само влоши състоянието ми.

Сега имам чувството, че мускулите едва удържат главата ми. А щом седна на компютъра, се Появява чувство за дискомфорт в шията и тила. След това получавам тъпа болка, която постепенно се засилва, а към средата на работния ден ми става тежко. Дали причината не е в това, че неправилно

Илияна Иванова – София

При шийна остеохондроза понякога се нарушава кръвоснабдяването на важни части от главния мозък. Това може да предизвика неприятни усещания. Затова първо се подложете на пълно изследване. Ако все пак се налага разтягане на шийната част на гръбначния стълб, на­правете го,

Носенето на специална надуваема яка е един от вариантите на лечение. И в някои случаи тази методика действително е ефи­касна, защото отстранява ско­ваността в мускулите и намалява неприятните усещания в шията, главата и ръцете.

Но надуваемите яки не са най-добрият вариант. Най- добре е да използвате полут­върдите модели. При това процедурата по разтягане чрез такова приспособление трябва да се наблюдава от специалист – той ще подбере колко висока да бъде яката и каква степен на налягане да оказва. А също ще ви препоръча колко дълго да я но­сите. Продължителното и без­разборно носене е нежелателно, защото отслабва мускулите на шията. Може би точно това се е случило при вас.

Ще ви препоръчаме да се зае­мете с тренировка на шийните мускули. Редовно изпълнявайте комплекс от специални упражне­ния по лечебна гимнастика.

Но много внимавайте, защото не всички упражнения могат да се извършват по време на прис­тъпи.

Непременно променете начина си на-живот. Спете на удобна възглавница. След пробуждане не трябва да се появяват неприятни усещания и напрежение на каквито и да било мускули. Не е желателно да правите резки завъртания, но най-опасно е силно да прегъвате и изпъвате шията си.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *