Бъбречната недостатъчност води до хипертония

Моля да отговорите на въпросите. Първо колко вида диуретици или и за какво се използват? Лично аз се интересувам какъв диуретик да използвам  при положение, че страдам и от подагра, и от хронична бъбречна недостатъчност. И не само: не съм добре със сърцето и нервите. Има ли безвреден диуретик?

Петър Петров – Кърджали

Днес има много диуретици, които условно са разделени на групи и действат на различно ниво при образуването на урина. Много от тях оказват допълнително както положи­телно, така и отрицателно действие. Други притежават специфични противопока­зания. Имайте предвид, че практически всеки диуретик е нож с две остриета.

Вие и сам се досещате, че лекуващият лекар е този, който трябва да ви подбере диуретика. Никога не опит­вайте да го правите самос­тоятелно, особено ако прие­мате и други лекарства. А вие безспорно ги приемате след като страдате от няколко болести едновременно.

ПОДАГРАТА МОЖЕ ДА ПРОВОКИРА НЯКОЛКО БОЛЕСТИ

Ето няколко правила, кои­то трябва да знае и да изпъл­нява всеки пациент с хронична бъбречна недостатъчност:

При намаляване количе­ството урина до един литър, както и при появяване на отоци, е необходимо веднага да уведомите лекуващия лекар и строго да контролирате количеството изпивана теч­ност.

Постоянно следете кръв­ното си налягане и в случай на повишаване приемайте хи- потензивни препарати – тези, които са ви предписани, а не самоволно избрани:

Необходимо е да спазвате и диетичните препоръки: преди всичко ограничете употребата на сол и вода; ограничете постъпването на калий и фосфор с храната; изключете всички видове кон­серви, риба, сушени плодове, пържени зеленчуци; намалете употребата на млечни проду­кти и плодове – освен ябъл­ки и круши; постарайте се да получа­вате доста­тъчно кало­рии, но без да прекалявате с мазнините и въглехидра­тите, набля­гайте на рас­тителните продукти; умерено ограниче­те употребата на белтъчини с храната, т.е. намалете месото до минимум. Така ще помогнете на болните,си бъ­бреци да се справят по-лесно със своите функции.

Най-разпространеното усложнение на хроничната бъбречна недостатъчност е артериалната хипертония – тя се среща при почти 80 на сто от болните. Потърсете заедно с лекуващия лекар най- точната схема за овладяване на високото кръвно. Ако се появят признаци на сърдечна недостатъчност и нарушен ритъм, непременно потърсе­те своя лекар.

При по-мека хипертензия, т.е. немного високо кръвно, можете да приемате и биоактивни добавки – поинтере­сувайте се и заедно с лекаря си подберете тези, които съдържат много витамини и антиоксиданти. Така можете и сами да си помогнете.

ЛЕКАРСТВЕНИТЕ РАСТЕНИЯ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ

Предлагаме ви няколко билкови смеси, които ще нама­лят прилошаването, кожния сърбеж, ще подобрят храносмилането, ще изхвърлят вредните вещества от организма и така ще помогнат на бъбреците ви.

  • Смесете поравно боровинкои листа, царевична коса, ленено семе, липов цвят, корени от глухарче, страхливче, камшик, трицветна те­менуга, бутрак и бяла мъртва коприва.
  • Смесете поравно гло­гови плодчета, съцветия от метличина, кървавиче, коп­рива, дафинов лист, корени от пирей, лайков цвят, листа от френско грозде, копър и шипкови плодчета.
  • Смесете поравно боровинкови листа, жълт кан­тарион, кора от калина, кора от зърнастец, еньовче, страхливче, лайков цвят и бутрак.
  • Смесете по равно съцветия от метличина, жълт кантарион, ленено семе, лис­та от френско грозде, копър, шипкови плодчета и малинови листа. Приготвят се по обичайния начин, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Бъбречната недостатъчност води до хипертония

  1. Pingback: Проф. Николай Беловеждов: ”Една трета от българите са с бъбречна недостатъчност!” | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *