Рюдигер Далке: Гладуването лекува ревматизъм!

Гладуването, както и постенето, е и добра възможност за възстановяване на реда в земното обиталище на душата. То е и най-бързия начин да промените живота си

гладуването
Рюдигер Далке за гладуването, постите и ползите от тях за здравето на тялото и благоденствието на душата

Така смята Рюдигер Далке – лекар и психотерапевт, публикувал над 40 книги, изследващи взаимовръзката между тяло, ум и дух.

Днес неговите книги са класически произведения на алтернативната медицина. Рюдигер Далке промени живота на много хора с методологията си да разбират болестите и симптомите, както и по-дълбоките причини, поради които те се появяват.

Роден през 1951 г. във Фрайзинг, Далке учи медицина в Мюнхен и защитава докторска степен с дисертация за психосоматиката на астмата при децата. Още по време на медицинските си изследвания той се е интересувал от алтернативни лечебни методи и терапии.

Ето как Рюдигер Далке обяснява феномена на гладуването и ползата от планираното постене

Гладът може да се превърне в опора при решаването на проблема с наднормените килограми, при условие че по време на курса човекът ще е в състояние да разбере себе си и да преодолее вътрешния стереотип, който кара тялото да създава телесни мазнини.

Гладуването подобрява жизнеността

Гладуването е много повече от прост начин за решаване на определени здравословни проблеми. То е прекрасен шанс за повишаване на жизнеността като цяло. Чести са случаите, когато, благодарение на навременен курс на гладуване човек, който преди това се е оказал в почти критична ситуация, е намерил сили рязко да обърне кормилото и да насочи живота си в нова посока.

Всеки, който поне веднъж е изпитал приятното усещане, което се появява след приключилото пролетно почистване у дома, или когато най-накрая е подредил купчини книги и документи на бюрото, може грубо да си представи състоянието, което човек изпитва след курс на гладуване.

Когато се възстанови редът, доставката на жизнена енергия се увеличава безпрецедентно

Това прекрасно чувство може да се появи и по време на гладуване – тоест в процеса на възстановяване на вътрешния ред. Терапевтите, които практикуват гладолечение, дори говорят за една спонтанно появила се „еуфория от глад“.

В последно време широко се застъпва отхвърлянето на вечерното хранене – т. нар. „отмяна на вечерята“. Научно доказано е, че „на празен стомах“ тялото произвежда значително повече хормон на растежа, което води до подобряване на настроението.

Но ако само отказът от вечерята носи толкова осезаеми резултати, колко голям трябва да бъде ефектът от временен отказ от всяко хранене?

Практиката показа, че много хора, които за първи път преминават курс на глад, са приятно изумени от това колко се подобряват житейските им усещания – особено след първите три дни, които често са свързани с феномена на пренастройката.

Гладуването, както и постенето, насърчава духовното израстване

Но трябва да разкрием още една тайна на постите. Увеличаване наличието на хормон на растежа в кръвта се отнася само до физиологичния аспект. С течение на времето, при многократно повтаряне на курса, духовният растеж излиза на преден план, особено когато се стимулира допълнително с помощта на специално подбрани упражнения.

Освен всичко друго, гладуването е прекрасно средство за духовно развитие

Повече от четвърт век наблюдавам ден след ден какъв прекрасен ефект има гладуването върху пациентите, подложени на психотерапия.

Съзнателното гладуване се превръща от обикновен метод за пречистване в специален вид терапия и нов път за развитие.

Плануваното интервално и съзнателно гладуване разширява границите на съзнанието

Това, което на пръв поглед изглежда „трудно“ и „нерентабилно“, при по-внимателно разглеждане, и най-вече след придобиване на собствен опит, се възприема като абсолютно прост, евтин и изключително ефективен начин за ново позитивно усещане за живота и собственото тяло.

Не по-късно от втория курс на гладуване – когато човек вече не е толкова фокусиран върху проблемите с тялото – идва разбирането за това как и душата на човека печели от крайно намаления или направо липсващ прием на храна.

Тялото често се нарича къща, в която живее душата. Възрастта на човека съответства на времето, което душата му е прекарала в земната му обител.

Година след година във всеки дом се натрупват различни неща. Някои от тях, дори когато вече не се използват, продължават да се съхраняват някъде на тавана или в килера. Нещо подобно се случва и в човешкото тяло.

Отначало старите неща не представляват никакви проблеми, защото помощните помещения – в тялото тяхната роля се играе от съединителната и мастна тъкан – са празни и готови да поемат много. Но с течение на времето в килерите започва да има все по-малко свободно пространство и един ден идва момент, в който в тях не просто не може да се добави нищо ново, но дори е невъзможно да се проветрят.

Има предположение, че именно такива процеси водят до развитие на болестта ревматизъм, например

По правило лекарите се опитват да потиснат много от неприятните симптоми на това заболяване с помощта на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. Но такова лечение има приблизително същия ефект като опит да се отървете от вонята, заливайки преливащи кофи за смет с одеколон.

За разлика от лекарствената терапия, гладуването засяга механизмите на самата болест, принуждавайки тялото да обърне процеса на натрупване на телесни отломки.

С помощта на глада тялото премахва това, което отлага в продължение на години, слой по слой, и отстранява метаболитните продукти чрез кръвта, почиствайки съединителната и намалявайки количеството на мастната тъкан.

Отлагания, натрупване и шлаки

Статистиката на официалната медицина ни информира, че днес в силно развитите индустриални страни атеросклерозата вече не е болест на възрастните хора, тъй като засяга все повече от онези, които едва са достигнали средна възраст.

Отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове е неестествен процес; за кръвоносните съдове калцият е чужд елемент и с основателна причина може да се нарече шлака.

По същия начин солите, които се задържат в ставите и ги унищожават трябва да бъдат третирани като шлаки, като отпадък, като боклук и нещо ненужно.

Не забравяйте и за образуването на камъни в бъбреците, пикочния и жлъчния мехур, фекалните камъни в червата и така наречения зъбен камък. И какво, ако не шлаки, е прекомерното натрупване на мазнини в черния дроб, около сърцето и под кожата!

За съжаление всички тези отлагания, които значително усложняват работата на нашето тяло, съществуват в действителност. Но за щастие те могат да бъдат елиминирани (ако не напълно, то поне частично) чрез съзнателното гладуване.

Гладуването като важно естествено лечение

Във време, когато повечето хора отдават първостепенно значение на материалното благополучие, основната цел на постите най-често е грижата за собственото им тяло.

Но не бива да се противопоставяме на факта, че душата също се възползва от гладуването, като в резултат на това става по-свободна.

Желанието на тялото за самолечение: Гладът лекува отвътре навън

Или иначе казано – това са нашите вътрешни сили на самолечение.

По правило, по време на глад има забележимо подобрение на здравословния статус, а понякога и неочаквано „сензационно“ излекуване.

В такива случаи изглежда все едно мистериозен медицински авторитет, с почти неограничени възможности, участва в борбата срещу болестта.

Дори Парацелс, един от основателите на съвременната медицина, говори за т. нар.“вътрешен лекар“ или археус. По време на пост може да се наблюдава колко добър и полезен е този „медицински“ авторитет.

При редовно гладуване „вътрешният лекар” винаги продължава оттам, където е спрял предния път.

Така той постепенно напредва все повече и повече, докато не избави човека от всичко, което го натоварва. От този момент нататък постът се превръща в своеобразно прекрасно пътешествие, обогатяващо ни със сила и мъдрост.

Вече няма нужда да харчите енергия за оздравяване и възстановяване на тялото, и тя се натрупва в големи обеми. Сега целият излишен потенциал е на наше пълно разположение.

Силите, натрупани поради хода на постенето, могат да бъдат изразходвани на физическо (телесно) ниво – например за постигане на високи спортни резултати. Или да се използват в духовната сфера, създавайки и развивайки творческото въображение.

Много хора предпочитат да го „инвестират“ във външния свят и да поставят в ред предварително отложените дела, за които вече говорихме.

Кога и как да гладувам?

Има много начини за практикуване на гладуването. Съзнателното, лечебно гладуване трябва да започне тогава, когато човек се чувства вътрешно готов.

Може да се направи и постене, което да е свързано определени религиозни изисквания, ако приемем че сте вярващи.

Онова, което е важно в случая е, че не бива да се отлага.

Няколко важни правила, преди да започнете гладуването

1. Задължително се консултирайте с лекар, за да сте сигурни дали здравословното ви състояние позволява да се подложите на гладуване.

2. Започнете подготовката за същинското гладуване поне 2-3 месеца по-рано. През този период изключвайте различни храни, правете по два-три гладни дни в седмицата и наблюдавайте себе си.

3. Гладуването не търпи суетене. И колкото по-пасивно е човешкото поведение във външния свят, толкова по-добър ще бъде ефектът от глада върху тялото.

Нека всичко върви както трябва, без никакви „искам“ и „трябва“. Именно това настроение, което естествено възниква по време на гладуване, позволява на тялото да се излекува отвътре.

***

Част от книгите на Рюдигер Далке са издадени и на български език. Повече информация ТУК

Източник: dahlke.at

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *