Вирусен конюнктивит: 5 въпроса, чиито отговори трябва да знаете

Всеки втори случай, който лекуват офталмолозите по света, е на вирусен конюнктивит

 вирусен конюнктивит
Не всяко зачервяване на очите е вирусен конюнктивит

Вирусният конюнктивит (ВК) се нарежда на второ място по разпространение, след бактериалния конюнктивит. Наличието на вирусен конюнктивит може да бъде изолиран случай, но често поради висока заразност (предаване от човек на човек) разпространението на болестта води до епидемия. Така че, ако на едно дете е поставена тази диагноза, вероятността от заболяване у другите деца е висока. Възрастните е малко по-трудно да се заразят, но ако се работи в голям колектив могат да бъдат открити огнища от вирусен конюнктивит. Заболяването е много „лепкаво“: след като станете жертва на конюнктивита, вие представлявате риск за разпространението на заразата.

Ето 5 основни въпроса за вирусния конюнктивит, отговорите на които трябва да знаете.

1. Каква е причината за появата на вирусен конюнктивит?

Източникът на инфекция обикновено е самият човек: достатъчно е заразеният да разтърка очи и след това да хване дръжката на вратата. Пациентът с конюнктивит е заплаха дори за онези, които са в една стая с него. Инкубационният период на заболяването варира от 3 до 7 дни, а лицето остава източник на инфекция до 14 дни.

Развитието на тази патология може да бъде причинено от инфекция с десетки различни вируси. Най-често това са аденовируси, ентеровируси, грипни вируси или параинфлуенца, по-рядко – херпесен вирус. Като правило, само една инфекция не е достатъчна за развитието на болестта: вирусната инфекция често съвпада с намаляване на общия имунитет на човека, поради което заболяването често се развива на фона на текуща или наскоро отминала обща вирусна инфекция (ОВИ).

2. Как се проявява вирусният конюнктивит?

Основните прояви на вирусен конюнктивит включват рязко зачервяване на лигавицата (конюнктива) на окото, зачервяване и подуване на клепачите, развитие на фотофобия, поява на серозен секрет, наличие на малки кръвоизливи в конюнктивата. Трудно е човек да вдигне очи нагоре, да погледне в далечината, при ярка светлина се появява упорито усещане за пясък под клепачите. Очите парят, много бързо се уморяват, зрението губи острота; възможно повишаване на температурата, увеличаване на лимфните възли. Най-характерната характеристика на заболяването е бързото прогресиране на всички симптоми. Ето защо е много важно да се предпише своевременно лечение от специалист, което най-често включва капки за очи с антибиотик.

3. Как да се предотврати развитието на вирусен конюнктивит?

Намалете вероятността от вирусен конюнктивит като следвате прости тези правила:

– Използвайте само ваши принадлежности за очите. Например грим за жените и капки за очи. Третирайте ги като четка за зъби или кърпа. Козметиката е предмет на индивидуална употреба. Изберете хипоалергенни декоративни опции, които не дразнят очите.

– Намалете времето за носене на контактни лещи или ги заменете в полза на очилата. Лещите са допълнителен дразнител, разположен директно върху лигавицата на окото.

– Ако очите ви се уморят или сърбят, не бързайте да ги триете с ръце. По-добре е да ги измиете със силен и студен чай. За да направите това, можете да използвате специална чашка за очи и обикновени памучни подложки, с които се премахва грим.

– Измийте ръцете си, преди да докоснете очите. Не забравяйте, че патогенните вируси могат да бъдат открити на всяка повърхност.

– Укрепване на имунитета. Колкото по-активна е вашата имунна система, толкова по-малка е вероятността от развитие на вирусни заболявания, включително и на ВК.

4. Как да се лекува вирусен конюнктивит?

Лечението на вирусен конюнктивит е предимно с капки за очи, които съдържат антибиотик

Основните групи лекарства за лечение на вирусен конюнктивит се предлагат под формата на капки за очи и мехлеми. Съвременният подход към лечението на вирусен конюнктивит включва използването на различни лекарства. Очният лекар ще прецени какво лечение да изпише. Лечението на вирусния конюнктивит е по-трудно от това на бактериалния конюнктивит.

Могат да се използват и мехлеми с противовъзпалителни компоненти: в този случай е необходима препоръка от офталмолог. Мазилата се поставят на долния клепач няколко пъти на ден и винаги през нощта.

В случай на вирусен конюнктивит лечението с народни средства не дава резултат. Може да се ползва единствено студена и не много силна отвара от лайка. Прилага се под формата на компрес и промивка със специална чашка за очи.

5. Опасен ли е вирусния конюнктивит?

Най-честото усложнение на вирусния конюнктивит може да се нарече преход на острата форма на заболяването към хронична. Хроничната форма отнема много време, често дори години, с периоди на ремисия и обостряния, и в крайна сметка води до увреждане на зрението. Тежките усложнения на вирусния конюнктивит са кератит (възпаление на роговицата), абсцес или възпалителни лезии на дълбоките тъкани на окото.

Важно!

Вирусният конюнктивит е сред болестите, които трябва да бъдат идентифицирани и лекувани възможно най-рано. В режима на лечение е необходимо да се включат лекарства, които могат да се борят с причината на болестта (вируси) и да активират местния имунитет. Правилното лечение ще помогне за предотвратяване на прехода на острата форма на това заболяване в дълготраен хроничен и по този начин ще подобри качеството на живота ви.

Източник: vseoglazah.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *