Митове за атопичния дерматит, които задължително трябва да знаете!

Атопичният дерматит се счита за детска болест, която, подобно на варицелата, трябва да е имало всяко бебе и малко дете


Въпреки това, заболяването често не само остава за цял живот, но става и по-тежко. Как да излекуваме болестта? Преди всичко – като спрем да вярваме в митове и неистини за атопичния дерматит.

За целта поискахме мнението на специалист. Митовете и истините за атопичния дерматит ще обясни доктор Юлия Кениксфест, ръководител на отделението за хронични дерматози при възрастни в Централната Московска болница.

Доктор Юлия Кениксфест

Мит: Атопичният дерматит се среща само при деца

Атопичният дерматит е по-често срещан при деца, отколкото при възрастни – всяко пето дете и всеки 50-ти възрастен страдат от него. Заболяването най-често се появява през първата година от живота. През 3-тата и 6-тата година, както и през юношеството (14-16 години) се наблюдават обостряния, след което проявите на болестта обикновено се свеждат до минимум или изчезват напълно.

Въпреки това, има група пациенти, при които болестта остава за цял живот, а проявленията ѝ в зряла възраст могат да бъдат доста „детски” – бронхиалната астма често се присъединява към атопичния дерматит, и в най-неблагоприятния случай заболяването може да се трансформира в лимфом на кожата, който принадлежи към онкологичните заболявания.

Заболяването се случва при деца, чиито майки са се хранили неправилно по време на бременност и/или са злоупотребили с портокали или грейпфрути.

Връзката между храната на майката по време на бременността и появата на дерматит при детето не е доказана. Майката може да бъде причина за развитието на заболяването при детето, ако тя сама страда от атопичен дерматит. Това е генетично определено заболяване. Ако един от родителите го има, рискът от развитие на заболяването при бебето е 50%, ако и двамата го имат процентите вече нарастват до 80.

Доказано е, че атопичният дерматит често се появява при деца, чиито майки пушат по време на бременност или след раждане димят в присъствието на детето. Пушенето (включително пасивното) предизвиква вазоспазъм (и след това съдови нарушения) и трови тялото, което предизвиква развитието на болестта.

Мит: Червените бузи не са опасни, затова може да пропуснете посещението при лекар

Атопичният дерматит не е фатално заболяване, но носи болка и дискомфорт като всяка друга болест.

По време на обостряне на средните и тежки стадии на заболяването, се появява видимо зачервяване, обрив под формата на малки мехурчета, „плачещи“ папули и корички. Освен това, лющене и сърбеж в различна степен на интензивност се появяват по тялото на пациента.

Но видимите симптоми са само външни прояви на болестта. Сериозните възпалителни процеси при атопичен дерматит се случват вътре в тялото. Заболяването нарушава имунната система, която започва да реагира на всякакви алергени и дразнители.

Мит: Народната медицина помага ефективно при всякакви кожни заболявания

Средствата, които билкарите обикновено препоръчват при кожни заболявания: жълтурче, катранен сапун, лавандулово масло, бял равнец и лайка, при атопичен дерматит са абсолютно противопоказни.

Прилагането на билкови лосиони и усърдното втриване върху болната кожа не само може да провокира появата на вторична бактериална инфекция, която гарантира влошаване на състоянието на кожата, но ще е налице и остра алергична реакция до анафилактичен шок, което може да доведе до смърт на пациента.

Лечението на атопичния дерматит включва поетапен подход. При леки форми се предписват основни грижи, при малки обостряния – атопични глюкокортикостероиди, а при по-нататъшно влошаване – средства за системна терапия, някои от които са включени в списъка на лекарствата, които се отпускат с рецепта.

Мит: С възрастта атопичния дерматит преминава самостоятелно

Уви, това е хронично заболяване, което не може да бъде напълно излекувано. Грижите за кожата и лечението могат да постигнат само временна ремисия.

Тежестта на атопичния дерматит се определя от факта, че младите хора с тази диагноза са освободени от военна служба.

Сега при лечението на атопичен дерматит е налице истински пробив, свързан с появата на насочена биологична терапия, която действа върху ключовите механизми на възпалението и позволява бързо подобрение дори при пациенти с тежък атопичен дерматит.

Мит: Ваксинациите при пациенти с атопичен дерматит са противопоказани

Обострянето на атопичния дерматит наистина е противопоказание за ваксинация. Но в периоди на затихване (контролиран процес на кожата) е наложително детето да се ваксинира.

Преди ваксинация от пациентите с атопичен дерматит се изисква подготовка: за период от 3 до 5 дни обикновено се предписва антихистамин и се препоръчва да се изключат алергенните продукти от диетата. Ако пациентът е алергичен към пилешки протеин, той не трябва да се ваксинира с ваксини, приготвени на база пилешки субстрат.

Мит: Атопичният дерматит започва след прием на антибиотици

Всяко лекарство, дори и при здрав човек, може да предизвика тежка алергична реакция. Но тук хората бъркат причината и следствието. След курс на антибиотична терапия, атопичният дерматит може наистина да ескалира. Причината за това обаче не са антибиотиците, а патогенните микроорганизми, за които са назначени. Причинителите на болестите предизвикват каскада от имунни реакции в организма, които водят до обостряне на атопичния дерматит.

Мит. Пациенти с атопичен дерматит нямат право да спортуват и да плуват в басейн

Спортът при атопичен дерматит не е забранен, а напротив, силно се препоръчва, тъй като укрепва психиката и здравето. Но трябва да се помни, че най-важното при лечението на пациенти с атопичен дерматит е правилната и редовна грижа за кожата. Пот, мръсотия, хлорирана вода – това е агресивна среда, която задейства порочния кръг на атопичния дерматит (дразнене – сърбеж – микропукнатини – добавяне на вторична инфекция). След тренировка, трябва да вземете душ (за предпочитане със специални средства и медицинска козметика, които минимизират въздействието на агресивната среда). В идеалния случай средствата трябва да се предписват от дерматолог. Така че, често се използва едно средство за ръцете, а друго за лицето. Прекомерното усърдие е нежелателно – честите душове с антибактериален сапун могат да пресушат кожата.

Източник: diateza.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *