Младоликите живеят по-дълго от останалите?

Хората, благословени с младолики лица, са по-склонни да живеят до зряла възраст, отколкото тези, които изглеждат на повече от годините си

Леонардо ди Каприо може да очаква дълъг живот, заради бебешкото излъчване, което има

Датските учени твърдят, че външният вид може да предскаже оцеляването, след като са изследвали 387 двойки близнаци.

Изследователите накарали хора на еднаква възраст и с подобен социален статус да отгатнат възрастта на близнаците от снимките, които им били показани.

Онези, които са оценени като по-младолики изглежда надживяват другите, които не са били оценени като младолики, съобщава British Medical Journal.

Предимство за оцеляване

Изследователите също така намериха правдоподобно биологично обяснение за техните резултати.

Ключови части от ДНК, наречени теломери, които показват способността на клетките да се репликират, също са свързани с това доколко младолик е един човек.

Счита се, че теломер с по-къса дължина означава по-бързо стареене. По-късите теломери се свързват и с наличието на редица заболявания.

В проучването хората, които изглеждаха по-млади, имаха по-дълги теломери.

Всички близнаци са били на 70, 80 или 90 години, когато са били снимани.

В продължение на седем години изследователите, ръководени от професор Кааре Кристенсен от Университета в Южна Дания, установиха, че колкото по-голяма е разликата във възприеманата възраст в една двойка, толкова по-вероятно е по-състареният близнак да умре първи.

Професор Кааре Кристенсен

Възрастта, полът и професионалният опит на оценителите не са променили нито един от резултатите

Професор Кристенсен каза, че е възможно хората, които са имали по-тежък живот, да умрат по-рано. Така или иначе начинът на живот се изписва на лицето. И много малко са козметичните манипулации, които са в състояние да го прикрият.

Пред British Medical Journal датските изследователи са казали още: „Възприеманата възраст, която се използва широко от клиницистите като обща индикация за здравето на пациента, е стабилен биомаркер на стареенето, който прогнозира оцеляването сред хората над 70 години.“

Професор Тим Спектър, британски експерт, също прави свои собствени изследвания по темата. Той казва: „И ние стигнахме до този извод в нашето проучване. Това е вероятно комбинация от гени плюс среда на живот.

Констатациите също така показват, че хората са добри в оценяването на това колко добре е някой. Лекарите трябва да се вгледждат в своите пациенти.

Ако пациентът изглежда по-възрастен от годините си, може би лекарят трябва да бъде по-загрижен и по-внимателно и подробно да се сваля анамнезата„, каза Тим Спектър.

Източник: news.bbc.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *