ЕТОРИКОКСИБ / ETORICOXIB

Съдържа еторикоксиб, калциев хидрогенфосфат, кросповидон тип А, микрокристална целулоза, повидон К25, магнезиев стеара, хипромелоза, хидроксипропилцелулоза, талк, средноверижни триглицериди, оцветители

Предназначение

еторикоксибКато нестероидно противовъзпалително средство, ЕТОРИКОКСИБ овладява болка, възпаление и оток при проблеми с мускулите и ставите. Препоръчва се при остеоартрит, анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, подагра. Медикаментът е подходящ за краткосрочна терапия след стоматологични интервенции. Групата заболявания, лекувани с този продукт, се повлияват положително; овладява се болезнената симптоматика, подобрява се подвижността и се предотвратяват усложнения, засягащи и други органи и системи.

Как се приема

Приемът на ЕТОРИКОКСИБ е в доза и с продължителност, определени в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. При остеоартрит се препоръчва прием на 30 мг веднъж дневно, увеличени до 60 мг при необходимост. При ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит дозата е 60 мг веднъж дневно, възможно увеличение до 90 мг. При остър пристъп на подагра се допуска дневна доза от 120 мг, приети наведнъж, за не повече от 8 дни.

След стоматологични операции може да се взема по 90 мг веднъж дневно, за не повече от три дни.

Практикува се и еднократен прием на доза от 30-60 мг при внезапна остра болка – до установяване на контакт с лекар.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, по възможност в една и съща част на деня. Приемът няма връзка с храненията.

При неволно предозиране направете консултация с лекар.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ЕТОРИКОКСИБ може да причини алергични реакции, изразени в зачервяване и сърбеж, обриви, задушаване, оток на лицето и гърлото. Възможни са прояви като почерняване на екскрементите, пожълтяване на кожата и склерите, нарушен сърдечен ритъм, болки в стомаха, в корема, замайване, подкожни кръвоизливи, смущения в стомашно-чревния тракт като диария или запек, газообразуване, възпалителни процеси в стомаха и червата, отклонения в стойностите на кръвната картина – свързани с черния дроб, гадене и повръщане, язви в устата, депресивни състояния, подкожни кръвоизливи, халюцинации, възпаление на кръвоносните съдове, повишаване на артериалното налягане, кашлица, чревна непроходимост, мускулни крампи.

Възможни са още промени във водно-солевия баланс, обърканост и безпокойство, чернодробна недостатъчност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕТОРИКОКСИБ се изключва от терапии при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 16 години. Да не се прилага при бременност и кърмене.

Този продукт не е подходящ при язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, болест на Крон и улцерозен колит.

Противопоказан при тежки чернодробни и бъбречни заболявания, както и при преживелите мозъчен инсулт и инфаркт, пациенти със задържане на течности, затруднено периферно кръвоснабдяване и др.

Взаимодействие с други медикаменти

Използването на ЕТОРИКОКСИБ паралелно с други медикаменти се консултира задължително с лекуващия. Терапевтичният план изключва съвместявания, които увеличават риска от проява на странични ефекти или променят силата на действие на един или друг продукт. Това условие е особено важно при съчетаване на медикамента с антикоагуланти, някои антибиотици, лекарства за потискане на имунната система, диуретици, лекарства за високо кръвно, аритмии, сърдечна недостатъчност, астма, перорални контрацептиви, ацетилсалицилова киселина за прием на ниски дози като профилактика срещу инфаркт и инсулт.

_

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за опаковка от 14 таблетки по 60 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *