Шокиращата история на един английски градинар: ето какво може да ви причини слънчевото изгаряне!

Слънчевото изгаряне е опасно! Слънцето може да причини непоправими злини на вашето здраве. Помислете хубаво, преди да легнете на плажа!

слънчевото изгаряне

Слънчевото изгаряне съвсем не е невинен проблем, който минава с времето. Ето историята на един млад мъж от Шотландия, която е доказателство за това.

Англичанинът Марк Симънс е публикувал във своя профил шокиращи снимки от еднодневно изгаряне, което е получил в… Шотландия.

Марк е на 20 години и през лятото работи като градинар в малък град, близо до Единбург. Шотландия, все пак, не е Австралия. Прекалено топлите и слънчеви дни там се случват веднъж в месеца. Летният сезон е като ранната пролет в България. И, все пак… Същият ден Марк работил в продължение на 7 часа. Уж не било чак толкова горещо, уж слънцето не греело толкова силно, но ден след това той разбрал какво значи болезнено слънчево изгаряне.

В поста си момчето съжалява, че същия ден е бил небрежен и не е ползвал слънцезащитно средство. Какво се е случило с кожата на Марк е видно от снимките. След посещение в болницата Марк разбрал, че е получил изгаряне втора степен.

ВНИМАНИЕ! ОПАСНО СЛЪНЦЕ!

Днес слънцето може да изгори незащитената кожа и при положение, че има слоеста, или разкъсана облачност. Истината, на която много хора, включително и момчето от Англия, не обръщат внимание е, че на дневна светлина, в близост до воден басейн, без значение дали подрязвате тревата, или сте на плаж, изгарянето нито се усеща, нито се вижда.

Болката идва ден след това! На плажа вие дори няма да видите, че кожата е зачервена. Ще почувствате малко топлина, малко ще ви пощипе, ще се топнете два-три пъти във водата, и ще забравите.

БЪРЗА ПОМОЩ ПРИ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ!

Най-добрите начини за справяне с болката след слънчево изгаряне

Ние искрено се надяваме да не ползвате нито един от изброените начин, а да бъдете разумни и да ползвате най-подходящите за вашата кожа защитни мазила.

Пишещата тези редове допусна да изгори миналото лято по същия начин, по който е изгорял и Марк Симънс. Краката ми бяха целите на мехури, а след време станаха и лилави. И не е като да не съм ползвала слънцезащитен крем – просто беше с много нисък фактор.

Дефламола, и другите мазила, които ми бяха изписани, не помогна.

Истината е, че истинското облекчение дойде след като започнах да слагам нон стоп студени компреси с ябълков оцет! Едва ли може да предположите колко пари отидоха на вятъра, и колко изненадана бях, когато едно просто средство, като ябълковия оцет, най-накрая ми позволи да спя спокойно! Може би има някакво значение, че оцетът беше домашен, а не от магазина.

За толкова зловещо изгаряне, или за слънчево изгаряне, което е поне първа степен, има още няколко изпитани средства.

1. Студен или хладък душ

Постоянната хидратация спомага за по-бързото потушаване на пожара. Единственото условие е след това да намажете добре кожата със зехтин.

2. Антихистаминови препарати

За облекчаване на болката и намаляване на възпалението, причинено от слънчевото изгаряне, се ползват антихистаминови таблетки и мазила. Вземете хапчета само след консултация с Вашия лекар. Ако зачервяването е болезнено, спрейовете които се изписват за случая, носят само временно и много кратко облекчение.

3. Кисело мляко

Старо, но златно средство е използването на кисело мляко. Кисело мляко не може да се поставя върху рани – това трябва да се има предвид.

4. Сок от картофи

Да, колкото и невероятно да звучи, сокът от картофи помага при слънчево изгаряне. Ако нямате под ръка сокоизстисквачка, работа вършат и предварително обелени и охладени филийки от картофи, или направо лапи от настъргани картофи.

5. При по-леките случаи на изгаряне помага и студен чай от лайка. За още по-добър ефект към лайката може да се добави и сода бикарбонат.

Основното нещо, което не бива да се забравя е вътрешна и външна хидратация. Използвайте качествена слънцезащитна козметика. Не прекалявайте със слънчевите бани и не пропускайте да се намажете с някои прости предпазни мазила за след слънце, каквото е бадемовото масло, например.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *