Какво трябва да бъде положението на тялото на болен или ранен при даване на първа помощ

Състоянието на болен или ранен човек може да бъде повлияно и от положението на тялото му.

Положение на тялото
Положение на тялото

Понякога пострадалият избира инстинктивно правилното положение; в други случаи той се нуждае от вашите съвети и/или помощни средства под формата на възглавници, респ. одеяла. Затова в сила е основното правило: Винаги питайте пациента с какво можете да му бъдете полезни, за да се почувства по-добре. Не се опитвайте да го местите, ако той не ви помоли за това. Защото всяко движение може да усложни травмата или да предизвика болки.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Пациент в съзнание с дихателни проблеми

Седящото положение, при което ръцете могат да бъдат опрени, има облекчаващо въздействие при дихателни проблеми, появили се вследствие астма, бронхит или кашлица при заболяването псевдокруп.

Пациент в съзнание със счупени ребра или сърдечни проблеми

На пациента му е необходимо помощно средство, за да може да се облегне на него в полуседнало положение. При това той трябва леко да се наклони към засегнатата страна. Възможно е също друг човек да подпира пострадалия отзад, докато пристигне помощ.

Пациент в съзнание, който се чувства отпаднал или е в състояние на шок

Човек, който реагира при заговаряне и е в съзнание, може да остане легнал. Въздействайте му успокояващо и останете при него. Защитете го от преохлаждане и не му давайте нищо за пиене.

Пациент в съзнание с болки в корема или таза

За такъв пациент най-удобно е онова положение, при което коремните мускули са отпуснати. Поставянето на одеяло под коленете му може да се окаже удачно за облекчаване на болките.

Пострадал в безсъзнание, който още диша

Ако дихателните пътища са свободни и изпадналият в безсъзнание все още диша, поставете го в стабилно странично положение и изчакайте екипа на „Спешна медицинска помощ“. Главата трябва да е наклонена леко надолу, за да могат спонтанно да изтичат евентуални течности.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *