Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да бъде положението на тялото на болен или ранен при даване на първа помощ

Състоянието на болен или ранен човек може да бъде повлияно и от положението на тялото му.

Положение на тялото
Положение на тялото

Понякога пострадалият избира инстинктивно правилното положение; в други случаи той се нуждае от вашите съвети и/или помощни средства под формата на възглавници, респ. одеяла. Затова в сила е основното правило: Винаги питайте пациента с какво можете да му бъдете полезни, за да се почувства по-добре. Не се опитвайте да го местите, ако той не ви помоли за това. Защото всяко движение може да усложни травмата или да предизвика болки.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Пациент в съзнание с дихателни проблеми

Седящото положение, при което ръцете могат да бъдат опрени, има облекчаващо въздействие при дихателни проблеми, появили се вследствие астма, бронхит или кашлица при заболяването псевдокруп.

Пациент в съзнание със счупени ребра или сърдечни проблеми

На пациента му е необходимо помощно средство, за да може да се облегне на него в полуседнало положение. При това той трябва леко да се наклони към засегнатата страна. Възможно е също друг човек да подпира пострадалия отзад, докато пристигне помощ.

Пациент в съзнание, който се чувства отпаднал или е в състояние на шок

Човек, който реагира при заговаряне и е в съзнание, може да остане легнал. Въздействайте му успокояващо и останете при него. Защитете го от преохлаждане и не му давайте нищо за пиене.

Пациент в съзнание с болки в корема или таза

За такъв пациент най-удобно е онова положение, при което коремните мускули са отпуснати. Поставянето на одеяло под коленете му може да се окаже удачно за облекчаване на болките.

Пострадал в безсъзнание, който още диша

Ако дихателните пътища са свободни и изпадналият в безсъзнание все още диша, поставете го в стабилно странично положение и изчакайте екипа на „Спешна медицинска помощ“. Главата трябва да е наклонена леко надолу, за да могат спонтанно да изтичат евентуални течности.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *