Имам метален вкус в устата! На какво се дължи?

Металният вкус в устата е неприятно усещане, което няма да изчезне дори и да миете зъбите си по три пъти на ден

метален вкус

За отстраняването на металния вкус в устата може да има различни причини. Най-разпространените са:

Лоша орална хигиена

Ако не посягате редовно към четката и конците за зъби, нищо чудно да си докарате проблеми с венците, гингивит, пародонтоза и инфекции на зъбите.

Употреба на антибиотици

Антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се използва при определени психиатрични състояния, някои медикаменти за сърце може да причинят метален вкус в устата. Тялото ни абсорбира лекарството и вкусът му се проявява в слюнката. Илачите също може да причинят суха уста, особено антидепресантите.

Предозиране с витамини

Мултивитамините, съдържащи тежки метали като цинк, мед и хром, в това число витамините за бременни и хранителните добавки като желязо и калций, може да предизвикат метален вкус. Обикновено той изчезва, след като организмът успее да преработи витамините или лекарството. Ако това не се случи, проверете дали не сте предозирали с приема им.

Различни видове инфекции

Възпаленията на горните дихателни пътища, настинките и синузитът променят вкуса в устата. Това определено престава да е фактор в момента, в който оздравеем.

Бременност

По време на ранните етапи на бременността някои жени усещат промяна на вкуса в устата си, приличащ доста на шепа жълтици.

Деменция

Хората, страдащи от деменция, се сблъскват с различни вкусови анормалности, тъй като вкусовите рецептори са свързани с нервите в мозъка. Металният вкус в устата се обяснява с недостатъчно добре работещия мозък на пациента.

Химиотерапия

Пациентите, които са болни от рак и са минали курс на химиотерапия, също може да имат метален вкус в устата.

Проблеми със синусите

Чувство за метален вкус в устата е тясно свързано с чувството за мирис. Когато обонянието е нарушено, това може да окаже влияние върху чувството за вкус. Проблеми със синусите могат да бъдат причинени от:

  • алергии
    обикновена настинка
    инфекции на синусите
    други инфекции на горните дихателни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *