ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се отразява на организма ни консумирането на високофруктозен царевичен сироп?

Ако четете внимателно етикетите на хранителните продукти, сигурно сте забелязали, че в сладките храни и напитки количеството захароза вече е доста по-малко. Това се дължи на факта, че захарозата активно се заменя с високофруктозен царевичен сироп. Сега можете да научите повече за него.

carevi4en siropКак се получава високофруктозният царевичен сироп?

Високофруктозният царевичен сироп (ВФЦС) се получава от естествен източник: въглехидратите на царевицата. Както трапезната захар и меда, високофруктозният царевичен сироп съдържа фруктоза и глюкоза, които ги има естествено в редица други храни.

Различен ли е от захарта?

ВФЦС и трапезната захар (захарозата) са с приблизително еднакво съотношение на фруктозата и глюкозата, което прави тяхната сладост почти идентична. Тъй като техният състав е почти един и същ, след поглъщане тялото ги разпознава по същество като еднакви. Всъщност те осигуряват еднакъв брой калории – 4 калории (17 килоджаула) на грам.

Казват, че високофруктозният царевичен сироп не засища апетита така, както трапезната захар. Какви са фактите?

Когато става въпрос за засищане на апетита, високофруктозният царевичен сироп е толкова ефикасен, колкото и трапезната захар. Всъщност две изследвания, публикувани през 2007 г., които сравняват газираните напитки, подсладени с високофруктозен царевичен сироп или захар, показват, че няма разлика в усещането за глад, засищането или краткосрочното енергийно зареждане.

Не реагира ди тялото по-различно на ВФЦС, като по-лесно превръща тази енергия в мазнини?

ВСИЧКИ храни и напитки, които съдържат калории, имат потенциал да допринесат за допълнителни калории в храненето ни, затова трябва да имаме предвид общото количество калории, което приемаме. Нито високофруктозният царевичен сироп в напитките, нито която и да било друга храна, напитка или съставка самостоятелно, не може да доведе до затлъстяване или наднормено тегло. Излишно тегло се натрупва, когато постоянно поемаме повече калории, отколкото изразходваме чрез физическа активност. Всички калории са от значение, независимо от източника им.

Води ли консумацията на ВФЦС до диабет?

Консумирането на прекалено много калории, във всякаква комбинация от храни и напитки и без достатъчно изгаряне на калории за поддържане на енергийния баланс, може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване, които са рискови фактори за диабет.

Можете да откриете колко енергия и захар се съдържат във вашата напитка, като проверите хранителната информация на етикета.

VFCS-2Може ли ВФЦС в газираните напитки да повреди зъбите?

Когато става въпрос за здравето на зъбите, добрата и редовна дентална хигиена е от съществено значение. Всеки хранителен продукт или напитка, съдържащ ферментиращи въглехидрати (захари и някои нишестета), включително газираните напитки, може да играе роля за появата на зъбен кариес, ако не се поддържа правилна дентална хигиена. Зъбен кариес може да се развие, когато бактериите по зъбите влязат в контакт с ферментиращи въглехидрати; тогава бактериите произвеждат киселини, които постепенно разграждат твърдата структура на зъба. Колкото по-малко е времето, през което бактериите в устата са изложени на въздействието на ферментиращи въглехидрати, толкова по-малка е вероятността те да генерират киселина. Газираните напитки – в т. ч. тези, съдържащи захар или високофруктозен царевичен сироп – естествено напускат устната кухина бързо след поглъщане. Това съдейства за намаляване на времето, през което зъбите са изложени на въздействието на захарта. Въпреки всичко, много важно е редовно да мием зъбите си. Редовните посещения при зъболекар и използването на флуор също играят важна роля за доброто дентално здраве.

Ерозия на зъбите обикновено се получава в резултат на контакта на повърхността на зъбите с киселини (в т. ч. такива, които се съдържат в различни храни и напитки) и дори с хлора от водата. Всяка храна или напитка с високо съдържание на хранителни киселини може да доведе до ерозия на зъбите, ако се консумира твърде често или ако човекът позволи киселата храна или напитка да остане в устата му относително дълго време. Слюнката намалява ефекта на киселините върху зъбния емайл, също така съдържа калций, фосфор и флуор, които могат да възстановят загубата на минерали от зъбния емайл.

Няма установена връзка между газираните напитки и пародонтозата (на венците). Рисковите фактори, които могат да играят роля за появата на пародонтоза, включват нездравословно хранене, тютюнопушене, диабет и фамилна история на заболяването.

Води ли ВФЦС до хиперактивност при децата?

Учените са тествали теориите за връзката между съдържащите захар напитки и хиперактивността в продължение на десетилетия и не са установили някаква правдоподобна връзка. Всички съставки се анализират от редица регулаторни органи, включително за безопасност, и са позволени за употреба в напитки в страните, в които се продават.

Публикуваните анализи от подробни изследвания не са предоставили доказателство, че захарта оказва отрицателно въздействие върху поведението на децата.

Супа топчета с царевица

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *