Сколиозата се открива късно и се лекува трудно

Изкривяването на гръбначния стълб обикновено се появява в тийнейджърска възраст и ако се улови навреме, може да се коригира

сколиоза Един от полезните методи е този на Шрот (Schroth). Разработен е от германката Катерина Шрот и включва физиотерапевтични, коригиращи гръбнака и торса упражнения. Кинезитерапевтът Борислав Чонгов работи по този метод, обучен от световни специалисти.

Открива се след 10-11 години

Докато преди години в училище се правеха прегледи дали децата имат сколиоза, сега това не се прави. „Заболяването обикновено се отключва на 10-11 години и е с неизяснен произход. Още не е доказано дали то се получава от мускулен дисбаланс, от носене на тежките ученически чанти, от асиметрични натоварвания или от лоша стойка“,
обяснява кинезитерапевтът Борислав Чонгов. При момичетата този рисков период е 12-13 години, при момчетата е 13-14 години. Сколиозата се наблюдава по-често при момичета.

Как се получава това изкривяване?

При сколиоза прешлените не са правоъгълни, а стават леко скосени от едната страна. Ако се скосят отляво, целият прешлен се измества надясно и расте асиметрично. Не е изключено, ако в началото сколиозата е била 10 градуса, за половин година може да стане 20, 30.
Упражненията по метода на германката Катерина Шрот помагат при сколиоза до 25 градуса, от 25 до 45 градуса се слага корсет.

От 45 градуса нагоре се препоръчва операция. Упражненията се правят така, че първо се изтегля нагоре гръбначният
стълб, за да се изправи и да заеме правилна позиция. След това се работи с мускулите, като се вдишва, разширява се гръдният кош, след това следва издишване и стягане на всички мускули. Идеята е мускулите да се преобучат и да стабилизират коригираната стойка. Като при изпълняване на упражненията кинезитерапевтът дава насоки с ръце накъде да се прави корекцията. Работи се с ластици, на земя, на шведска стена. Една индивидуална тренировка трае около 40-50 мин.

В момента се въвежда нова операция за гръбначно изкривяване в Ортопедията в Горна баня, както и в „Токуда“, която се нарича Apifix. Практикува се от 3 г. по света, а съвсем скоро ще се прави и у нас. При интервенцията вместо всеки прешлен да се хваща с винтове, се хващат само 3-4. След оперативната намеса работата по корекцията продължава с гимнастика, като се препоръчва системата „Шрот“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *