Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По кое време е добре да се вземат лекарства?

Известно е, че те действат най-ефикасно, когато се взимат в най-подходящия час. Така се намаляват и вредните им странични въздействия.

lekarstvataНа въпроса „Кога трябва да пия изписаните лекарства?“ обикновено се отговаря: „Сутрин, обед и вечер след хранене.“ Понякога тази препоръка се дава по инерция, като не се отчита състоянието на човешкия организъм. А то предопределя в немалка степен силата на лечебния ефект на медикамента. Едно от направленията на сравнително новата наука хронобиология е да установява кога е най-подходящо да се приемат едни или други лекарства.

Биологичният ни ритъм се определя от организма ни

Времето, прекарано у дома или на работното място, периодите на почивка и активност оформят жизнената матрица, която всеки от нас си е изградил и която задава ритъма на организма ни. Например температурата на тялото ни варира в рамките на денонощието. Към 18 часа тя е най-висока и започва прогресивно да спада с наближаването на времето за сън, като достига минимума си около 2 часа след полунощ. По същия начин всичките ни органи имат периоди на активност и пасивност. Разбира се, в тялото няма мегачасовник, който да регулира всичко. Има обаче множество натоварени с различни задачи „помощници“, каквито са например жлезите с вътрешна секреция. Съобразяването с вътрешния ритъм на организма не е в състояние да изгради универсален модел за приемане на лекарства, но въпреки това предлага една нелоша схема, при която те оказват най-добър целебен ефект.

Аспиринът

Наред с обезболяващото и антивъзпалителното си въздействие това лекарство има и една лоша слава – причинява странични ефекти върху стомашната лигавица. Продължителното му приемане предизвиква малки кръвоизливи и дори язвички. Пораженията са толкова по-сериозни, колкото по-късно през нощта се взима аспиринът. Трябва да се знае, че приемането му по-рано вечер намалява вредния му ефект върху стомашната лигавица. Това е важно за пациенти, страдащи от сърдечносъдово заболяване, защото аспиринът действа антисъсирващо и така намалява опасността от инфаркт.

Кортикостероидите

Те намаляват симптомите на възпаленията, причинени от алергии. Могат да се прилагат като таблетки, инжекции или спрей и се използват главно при хронична тежка астма. При продължителна употреба в големи дози страничните им ефекти са задържане на вода, трудно зарастване на рани, спиране на растежа при децата. Концентрираният прием на кортикостероиди преди обяд може да смекчи или дори да предотврати неприятните странични ефекти от такива медикаменти. Учените, занимаващи се с хронобиология, препоръчват следната схема: 2/3 от предписаното дневно количество да се приема сутрин, а 1/3 – следобед.

Антихистамините

Те блокират ефектите на хистамина, който е основната субстанция, образувана от организма при алергична реакция. Използват се като противоалергични средства и съществуват под формата на таблетки, капки, спрейове или кремове. Прилагат се главно при сезонни и целогодишни алергични ринити и кожни алергии. Учените, занимаващи се с хронобиология, препоръчват да се приемат по-скоро вечер. Така се намалява замайването, причинено от някои антихистамини, а освен това през нощта организмът е по-чувствителен към лечебния ефект на този тип медикаменти.

Антикиселинните лекарства

Бактерията Helicobacter Pylori повишава отделянето на киселини в стомаха. То се увеличава и при пациенти, страдащи от различни форми на гастрит и язва. Нивото на киселинност е по-високо вечер и в първите часове на нощта, а сутрин спада. За да се намали секрецията на киселини в стомаха, се използват антикиселинни лекарства. За да имат най-силен ефект, те трябва да се взимат вечер, когато нивото на киселинност е високо.

Лекарствата – нож c двe остриета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *