Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УВРЕЖДАНЕ НА СТАВНИ ВРЪЗКИ (НАВЯХВАНЕ)

Увреждане на връзките на дадена става.

Ставните връзки (лигаменти) представляват здрави, слабо еластични ленти от влакнеста съединителна тъкан, които придържат костите и укрепват ставите. Ако даден лигамент бъде разтегнат твърде много (повече от 5% от обичайната му дължина), той може да бъде частично разкъсан, т.е. получава се навяхване.

Обикновено разкъсването на връзката е само частично – увредена е единствено вътрешната й структура, но целостта й е запазена. Понякога обаче цялата връзка е откъсната или разкъсана (руптурирана). При пълно разкъсване (руптура) ставата е нестабилна, тъй като скъсаната връзка вече не изпълнява функцията си.

Кои са причините?

Всичко, което упражнява натиск, теглене, усукване или удар върху костите, водещи до преразтягане на прикрепените към тях ставни връзки, може да причини навяхване. Именно по тази причина навяхванията често се получават при енергични спортни занимания, например контактни спортове или упражнения, включващи внезапни промени на посоката на движение. Незагретите ставни връзки не са достатъчно еластични. При вдигане на тежки предмети също е възможно да се получи навяхване.

Особено рискови са внезапните, енергични движения на усукване, често срещани при спортове като баскетбол или скуош, при които единият крак е долепен до пода, докато останалата част от тялото се завърта около него по часовниковата стрелка и обратно. Внезапен удар или падане също може да причини навяхване или разкъсване на ставни връзки.

За някои лигаменти вероятността от увреждане е по-голяма, тъй като те се намират в стави, които са изложени на по-големи натоварвания или са по-нестабилни поначало. Най-честите места, в които се получават навяхвания на ставни връзки, са глезените, коленете, пръстите на ръцете, палците и раменете. Кръстните връзки в коленните стави много често биват увредени по време на спортни занимания като футбол, в резултат от пряк удар или усукване на коляното.

Какви са симптомите?

При увреждане на ставни връзки симптомите настъпват внезапно. Може да има усещане за разкъсване в засегнатата става или пукащ звук. След него могат да се появят болки в ставата и ограничение на движенията в нея, подуване и посиняване на увредения участък. Болката се усеща във вътрешността на ставата. При пренасяне на тежестта върху крайника увредената става може да поддаде.

Как се поставя диагнозата?

Обикновено лекарят може да диагностицира навяхването по описанието на симптомите и посредством внимателното изследване на засегнатата става. Понякога се назначават рентгеново изследване или компютърна томография (КТ), за да се уточни дали няма счупване на някоя от костите. В някои случаи коленните увреждания изискват по-подробни изследвания – може да се наложи провеждането на артроскопия (въвеждане на тънка фиброоптична тръба през малък разрез в коляното) или ЯМР, за да се провери има ли скъсване на връзки или друг проблем, например увреждане на менискус.

Какви са възможностите за лечение?

През първите 48-72 часа се прилагат четири прости мерки – покой, лед, стягане, повдигане. По този начин се намаляват болката и подуването. Болкоуспокояващите медикаменти също могат да бъдат от полза. Топлолечение (топли компреси, ултразвукова терапия, горещи вани) се прилага едва след като са изминали 2-3 дни от травмата.

По време на оздравителния процес ставата не трябва да бъде натоварвана прекомерно; в някои случаи може да се наложи обездвижването й с помощта на ортеза или гипсова шина. При пълното разкъсване на ставни връзки може да се наложи оперативна намеса.

Навяхванията обикновено заздравяват успешно, но засегнатите лигаменти са по-уязвими в бъдеще. Пълното разкъсване може да причини трайна слабост на връзковия апарат на ставата, физиотерапията е препоръчителна във всички случаи, тъй като тя спомага за укрепването на мускулите около ставата и възстановяването на обема от движения в нея.

6 начина за предотвратяване на болките в кръста

Положението на тялото ви при извършването на ежедневните дейности може да окаже съществено влияние върху вероятността от болки в кръста.

Поддържайте формата и гъвкавостта си.

Силните, добре балансирани мускули на гърба и корема и гъвкавият гръбнак ще ви помогнат да поддържате естествените извивки на гръбначния стълб и да избегнете уврежданията.

Проверете мускулите по задната част на бедрата си. Прекалено обтегнатите сгъвачи на подбедрицата са честа причина за болки в кръста.

След упражнения винаги разтягайте мускулите си, за да избегнете нарушения в положението на тялото, които натоварват гърба и кръста.

Внимавайте как ходите. Носете удобни, поддържащи свода обувки. Високите токове нарушават равновесието и увеличават натоварването в коленете, глезените и кръста.

Клякайте, вместо да се навеждате. Когато повдигате тежки предмети, свивайте коленете, а не гърба си и дръжте предмета близко до тялото. Нека краката ви извършват по-голямата част от работата.

Бутайте, вместо да теглите. Вероятността от подхлъзване и последващо разтежение на мускулите и връзките на гърба е много по-голяма, когато теглите тежък предмет, отколкото ако го бутате.

Не се претоварвайте. Комбинирането на различни движения – например навеждане и усукване или повдигане и обръщане – може допълнително да увеличи натоварването на гръбнака, особено ако повдигате или носите тежък предмет.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *