ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

БУНИОН

Подуване от вътрешната страна на палеца на крака.

Бунионът е торбичка, пълна с течност, разположена до деформираната става на големия пръст. Терминът обаче се използва за описва не на различни състояния, свързани с подуване около палеца на крака. Жените са по-често засегнати от мъжете.

bunion1Кои са причините?

Бунионите могат да се причинят от триенето между обувката и ставата на палеца, която е обезформена по някаква причина, вероятно вследствие на hallux valgus или доброкачествен израстък – екзостоза на първата метатарзална кост (костта на ходилото, към която се свързва палецът). При жените буниони се развиват често поради носенето на тесни обувки или такива с високи токове, които притискат пръстите. Прекалено стегнатите обувки могат да доведат и до други проблеми с ходилата като вроговявания и мазоли.

Какви са симптомите?

Бунионите могат да бъдат зачервени и болезнени, което затруднява ходенето. Ако това дразнене бъде пренебрегнато, кожата се втвърдява. Бунионите могат да се инфектират и инфекцията да се разпространи към ставата на палеца. Понякога те са признак за предразположение към остеоартрит на палеца .

Какви са възможностите за лечение?

Много от хората предпочитат да облекчат бунионите, носейки удобни, широки обувки; обикновено това ограничава болките и дискомфорта. Хирургично лечение (което в повечето случаи е успешно) се налага при силно затруднено ходене. Повечето операции на буниони се провеждат амбулаторно и пациентът може да си отиде у дома още същия ден, но възстановяването често е продължително и може да е свързано с трайно подуване и скованост на ставата. При наличието на hallux valgus той трябва да се лекува, преди бунионът да бъде отстранен.

КАКВО Е HALLUX VALGUS?

Това е деформация на ставата на палеца на крака, която води до изпъкването й и изкривяване на палеца към другите пръсти. Съществува разлика между hallux valgusи бунион (представляващ торбичка с течност), но бунионът може да се развие в резултат от hallux valgus.В противовес на разпространеното схващане, няма доказателства за развитието на hallux valgusв резултат на носенето на заострени или неудобни обувки. Състоянието понякога се предава по наследство и може да се развие и при млади хора без конкретна причина. Hallux valgus засяга и хората в напреднала възраст, особено жените – при тези случаи често причината е остеоартрит. Наличието на костна издатина отгоре на ставата обикновено се дължи на т.нар. halluxrigidus.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *