ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да укротите хормоните, за да отслабнете?

Това са 5 важни правила, които ще ви помогнат да укротите хормоните, без да използвате лекарства

хоирмони Когато хормоните са наред, изчезват не само излишните килограми, но и проблемите със здравето.

Яжте по-малко захар

Високите нива на инсулина, който разгражда захарта, водят до спад на растежните хормони особено при наднормено тегло. Затлъстяването е главната причина за този спад, така че ограничете рязко сладкото. Спрете изобщо да ядете храни с добавена захар. При инсулинова резистентност избягвайте дори естествени храни с много захар като банани и грозде. Вместо това наблягайте на пълнозърнестите като киноа и листните зеленчуци. Ако отслабнете, нивото на растежните хормони ще се повиши.

Спете повече

Идеален е 8-часовият сън без прекъсвания. Ако спите по-малко, нивото на хормоните спада. Тялото синтезира повечето от тях през нощта, така че ако се лишавате от сън или се будите лесно, те няма да ви стигат.

Намалете стреса

Стресът е неприятен сам по себе си, но той причинява и хормонален хаос. Повишеното ниво на кортизол (хормона на стреса) намалява растежните хормони и усилва инсулиновата резистентност. Организмът под стрес е в режим на оцеляване, а не на растеж, и трупа запаси под формата на мазнини. Затова стресираният човек дебелее.

Гладувайте за 1 ден

Въведете периоди на постене и гладни дни. Има изобилие от данни за ползите от гладуването, но едно научно изследване доказа, че 24-часовият глад засилва синтеза на растежни хормони и при мъжете, и при жените. Гладуването обаче не е за всеки. Пробвайте как ви се отразява и ако го понасяте добре, прилагайте го, да речем, веднъж на две седмици по 1 ден.

Спортувайте

Спортът е може би най-важният фактор за синтеза на растежни хормони. Но не стига само да сс разкършите. Нужно е голямо натоварване, за да се увеличи производството на млечна киселина в мускулите. Тя дава тласък на синтеза на растежни хормони. Започнете да спортувате редовно и лека-полека увеличете натоварването. Трябва да сe напрягате силно за кратко и да почивате по-дълго. Например спринт 15 секунди и после 3 минути почивка. Правете това на серии по 4-8 пъти на ден.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *