ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

С обикновено кръвно изследване ще могат да бъдат откривани ракови клетки!

Това ще става години преди заболяването да стане видимо за образната диагностика и не е научна фантастика, а вече реален експеримент.

blood-test for cancerАвторитетни медицински издания разпространиха новината – в болница в Ница (Франция) успешно е било доказано, че е възможно диагностицирането на рак чрез обикновена кръвна проба. Това позволява улавянето на заболяването месеци или години преди скенерът да даде категорични доказателства за наличието на тумор.

Засега този подход се насочва главно към пациенти с риск от рак на белите дробове, който е един от най-тежките за лекуване и най-трудните за диагностициране, но ще може да бъде използван и за други видове онкологични заболявания.

Основава се на опити с животни, при които е наблюдавано, че и най-малкото туморно образувание бързо след възникването си отделя ракови клетки в кръвта. Учените развиват хипотезата, че и при хората е така. Голямата трудност се състои в това, че тези клетки са малко на брой, крехки и трудни за изолиране. За изолирането на една такава клетка е необходима кръвна проба от 10 мл, което означава, че тя трябва да бъде открита сред 100 милиона бели кръвни телца и 50 милиона червени кръвни клетки.

ИЗСЛЕДВАНИЯТА ПРОДЪЛЖАВАТ

Основните лабораторни методи се състоят в търсене на генетичен материал, разработен на базата на ракови клетки. Във франция е предприета мащабна програма, обхващаща жени-носителки на мутирал ген BRCA1, отговорен за развитието на тумор на млечната жлеза. В продължение две години и половина ще се правят кръвни тестове на всеки 3-6 месеца в търсене на фрагменти от ДНК, които дават индикации за подобна мутация. Целта е възможно най-ранното откриване на евентуалното развитие на тумора. В Япония Националният онкологичен център е заложил на високо устойчивите микро рибонуклеинови киселини, за да се диагностират на много ранен стадий различни видове рак – на гърдата, стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, панкреаса, дебелото черво, яйчниците, простатата.

КАКВО СТАВА ПОСЛЕ?

Намирането натуморни клетки в кръвта означава стриктен медицински контрол впоследствие. На този етап методът не позволява да се установява от кой орган точно произлизат въпросните клетки, но това не означава, че организмът трябва да бъде изследван сантиметър по сантиметър. По преценка на лекаря усилията се насочват към определен орган – например при пушачите и страдащите от белодробни заболявания се провеждат редовни прегледи на белите дробове.

Не се прилага никакво лечение, ако няма наличие на злокачествено образувание, доказано с образната диагностика и най-вече с хистологичен анализ. Целта на лекарите е да могат да се намесят в най-ранен стадий чрез операция или химиотерапия.

КОЛКО НАДЕЖДНА Е КРЪВНАТА ПРОБА?

Британски лекари изследвали 245 души, нестрадащи от рак, като 168 от тях са имали хронична обструкция на белите дробове, тоест повишен риск от поява на рак на белия дроб. При петима от участниците чрез кръвен тест са били открити ракови клетки, движещи се из кръвоносната система. В същото време скенерът не е установил никакви изменения в белите дробове. От 1 до 4 години по-късно при всеки от тези пациенти е било открито и незабавно оперирано малко туморно образувание.

Кръвната проба дава 100-процентова сигурност, че наличието на ракови клетки в кръвта говори за предстояща поява на тумор. Щом туморните клетки са вече в кръвта, това означава, че имунната система не е могла да възпре процеса. Въпреки това наличието на съвсем малък тумор, установено с кръвна проба, не означава, че този тумор ще претърпи развитие впоследствие. Това е така, защото имунната система може да се мобилизира и да блокира туморното нарастване, да унищожи раковите клетки.

Затова законно изниква въпросът за психологическия ефект от кръвния тест в случай, че бъдат открити туморни клетки, като се има предбид, че това не означава непременно бъдещ рак. След няколко години, когато подобни изследвания ще станат редовна практика, ще трябва да се подбират само пациенти, подложени на висок онкологичен риск.

Витамин B17 Complex – мощният убиец на рака

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *