Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете кои твърдения за мигрената са верни и кои не

Тя е наследствена

И вярно, и невярно

По този въпрос няма категорично мнение. Около 50% от страдащите от мигрена имат близък роднина с такива оплаквания, но няма никакви научни доказателства за наследствеността на заболяването. Само за един определен вид мигрена, придружен с временна парализа на половината тяло, бе открит ген, който превръща заболяването в семейно. Заслугата за откриването е на екип от френски изследователи.

migraineПридружава се от голямо разширяване на кръвоносните съдове, преминаващи по черепа

Вярно

Мигрената е свързана с нарушаване на кръвния дебит в мозъка и често се предхожда от неговото намаляване в определен участък, което после се разпространява.

Това причинява смущения в дейността на мозъчните клетки (енцефалограмите показват, че невроните са с намалена активност), което е едно възможно обяснение на появяващата се аура.

След това настъпва обратният процес и кръвният дебит надхвърля нормалните стойности. Все още остават неизяснени причните за тези промени. Изучава се най-вече евентуалната роля на невротрансмитерите – веществата, които позволяват протичането на нервния поток чрез активиране на невроните.

Винаги е свързана с хипертония

Невярно

Заблудата идва от това, че много от страдащите от мигрена имат и високо кръвно налягане, но само случайността може да обясни това съчетаване на двата проблема. Последните изследвания отново доказват, че хипертониците не са по-застрашени от мигренозни пристъпи в сравнение с останалите хора.

Контрацептивите я утежняват

Вярно

Противозачатъчните средства могат да предизвикат мигренозна криза. В много по-редки случаи те пък предотвратяват. В това няма нищо чудно, тъй като мигрената е чувствителна към хормоналния баланс в организма.

Необходим е преглед със скенер или магнитен резонанс

Невярно

Тези два прегледа могат само да ви успокоят, че главоболието ви не е признак за тежка болест. Но вие нямате нужда от тях.

Скенерът се налага, само ако болките са отскоро и са много силни.

 

5 сутрешни ритуали, които здравите хора правят всеки ден

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *