Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подправките – лекарства, които може да намерите в собствената си кухня

Знаете ли, че в хладилника и кухненските шкафове, можете да намерите продукти, които да ползвате като лекарство. Кои са те?

джинджифилов чай
Подправките – лекарства, които може да намерите в собствената си кухня

Куркума
Подправката, която дава на кърито отличителния си вкус и цвят, има много ползи.Нови изследвания показват, че куркумата притежава противовъзпалителни и противоракови свойства, а също и помага за подобряване на кръвообращението и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Куркумата е била използвана в традиционната медицина за облекчаване на болката от навяхвания, синини и възпаление на ставите, както и за лечение на кожни и храносмилателни проблеми. Лечебната сила на куркума, идва от активната съставка – куркумин, която понижава нивата на два ензима в организма, които причиняват възпаление. Етеричното масло в куркумата тонизира организма, повишава моторната и секреторната дейност на стомаха, червата и жлъчката, проявява и антимикробно действие.
Приема се 3 пъти на ден преди хранене в следния билков чай:  1 равна чаена лъжица куркума на прах се смесва с 1 супена лъжица ментови листа /или джоджен/, залива се с 500 мл. кипяща вода оставя се да изстине, прецежда се и се разделя на 3 порции.
Едно малко бурканче с куркума на прах е чудесна подправка в кухнята и средство да облекчите болката.
Джинжифил
Старите гърци и римляните са прилагали джинжифила като подправка и лекарство и са го оценявали почти наравно със златото,използван в продължение на хиляди години от китайците за лечение на болка, джинжифила помага за облекчаване на гадене, артрит, главоболие, менструални спазми и болки в мускулите.Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство. През студените дни, джинджифила помага на вашето кръвобращение с един вкусен чай. Прилага се при простудни заболявания, кашлица,хрема, възпаление на гърлото, като апетитовъзбуждащо средство, при нарушено храносмилане, като диуретично средство. За подобряване на храносмилането се препоръчва приемането на джинжифила на гладно, размесен с настъргана ябълка. Против упорита кашлица се препоръчва коренището да се вари във вино, заедно с щипка стафиди и 1-2 смокини. Приема се по 1 супена лъжица 6-7 пъти дневно. Можете също така да получите облекчаване на болката чрез прилагане на джинджифил -компрес върху засегнатото място. Настържете корена, увийте джинджифила в тензух;който се поставя в гореща вода за 30 секунди, оставете да изстине и се поставете върху засегнатата област в продължение на 20 минути.
Дафинов лист
В древността дафиновото дръвче /дафин/ се е смятало свещено. Храмовете на Аполон някога били обкичвани с клонки от дафин. Тъй като Аполон се смятал за покровител на светлината, радостта, поезията, музиката, победата, лечението, то с дафинови клонки се увенчавали победителите-военачалници, поети, спортисти. Днес дафиновите листа се прилагат предимно като подправка.Главната му съставка е цинеол, а също така алфа-пинен. Листата се пазят до две години.Плодовете на дафина действуват върху функциите на стомаха и червата, като подобряват храносмилането, имат антисептично действие и успокояващ ефект върху нервната система. Листата на дафина се използуват като средство, възбуждащо апетита, при газове в стомаха и червата, бронхити, астма у деца и възрастни. Помагат при подобряване нивото на холестерола и триглициридите, при диабет тип 2. Дафиновия лист има силно влияние върху нервната система

Прилагат се във вид на запарка – една чаена лъжица стрити на прах листа се заливат с 500 мл кипяща вода, кисне докато напълно изстине, прецежда се и се разделя на равни части, пие се на гладно три пъти на ден.
Хрян
Името на хряна произлиза от древнофризката дума крен, която означава мирис.Това наименование е останало в редица страни, включително и у нас. За хряна, като храна и лекарство се споменава от немската естественичка Хилдегард през XI век.Използуват се главно корените на растението, а в по редки случаи и листата. За лечение корените на хряна се прилагат във вид на сок при болни с понижена киселинност на стомашния сок. Една чаена лъжица по време на ядене. Сок от хрян смесен с мед и ябълки по равни части, се прилага при камъни в пикочния мехур, подагра, ревматизъм, за стимулиране на уринирането, при грип, кашлица, високо артериално налягане. При тези случаи може да се използува сироп от смлени на каша корени се посипват със захар и се оставят, докато се отдели сокът, който се пие по една супена лъжица три пъти на ден по време на хранене. Тъй като хряна подпомага образуването на витамин В1 в човешкия организъм,корените и листата се препоръчват и при неврастения. Те се използуват и външно във вид на кашица при синузит, ишиас, плеврит, пигментни петна по кожата. В тези случаи пресен хрян и тесто се омесват добре, поставят се в марля и се слагат на болните места, които предварително са намазани с мазнина. Този своеобразен компрес се държи не повече от 10-15 минути, защото има опасност от изгаряне.
Въпреки безспорната полза, на подправките като добавка към храната и като лечение с тях, с употребата им не бива да се прекалява.Към тях трябва да се подхожда, като към лекарствата – да се спазват точно препоръчаните дози. Многовековните традиции в областта на подправките и билките, трябва широко да се използуват, но винаги да се съчетават с най- новите постижения на науката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *