Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спазвайте тези съвети и ще имате перфектно зрение!

Обикновено приемаме за даденост зрението си, докато виждаме добре. Обръщаме му внимание, чак когато се появят някакви проблеми. И тогава се сещаме колко ценно и незаменимо е това наше сетиво – зрението. За да не стане прекалено късно, ви предлагаме няколко основни неща, които е необходимо да знаете, за да поддържате очите си в най-добра форма. Вероятно ще се изненадате, че можете да контролирате състоянието им повече, отколкото сте предполагали.

Спортувайте активно

Учени от САЩ съобщиха наскоро, че тренировките могат да предпазят зрението ви. Проучване показва, че аеробните упражнения съхраняват рецепторите за светлината в окото и пазят ретината (вътрешната обвивка на окото, съдържаща светлочувствителни невроепителни клетки и неврони). Друго изследване открива, че хора, които тичат по 4 км (или повече) на ден, намаляват наполовина риска от изменения на макулата (централната част на ретината) вследствие стареенето на организма.

Бягането пази и от глаукома, показват резултати от 7-годишно наблюдение на американските учени. Според тях хората, които са тренирали редовно, са намалили с 5% риска.

Важно е да поддържате очите си влажни
Важно е да поддържате очите си влажни

Поддържайте очите си влажни

Слъзните каналчета произвеждат течен филтър, който предпазва и овлажнява очите и ги „мие“, когато мигате. При дейности обаче, които изискват постоянно фокусиране като шофиране, четене или работа на компютър, започваме да мигаме значително по-рядко и влагата намалява, пише сп. „Журнал“. Синдромът сухо око е вече много често срещан, затова в аптеките се предлагат свободно капки тип изкуствени сълзи, които помагат за поддържане на влагата в очите. Друг начин да регулирате хидратацията на очната леща е с помощта на Шуслерови соли. Сол №1 калциев флуорид се използва при преумора на очите, съчетана със зачервяване и болка, и дава еластичност на очните лещи. Сол №8 натриев хлорид, която регулира водния баланс в организма, помага на смъдящите, с усещане като за пясък в тях очи. А сол №11 силицея укрепва конюнктивата на окото и облекчава при повишена чувствителност към светлина. Можете да вземате 5 таблетки от всяка сол дневно, за 2-3 месеца. Правете два такива курса годишно за профилактика.

Ако очите ви сълзят прекомерно, това също е симптом на сухото око. Непременно се консултирайте с офталмолог.

Проверявайте си зрението при очен лекар

Дори да нямате оплаквания, е добре да следите състоянието на очите си веднъж годишно. Ако смятате, че имате нужда от очила, прегледайте се, преди да си купите, а не направо да пробвате с кои виждате по-добре. Специалистът ще ви предпише точна рецепта не само за необходимите диоптри, но и за други важни параметри.

С напредването на годините очната леща също остарява и се явяват проблеми с близкото виждане, които се коригират с очилата за четене. Някои хора го усещат още след 35, но определено след 50 години тези оплаквания са често срещани.

Яжте моркови и риба за по-добро нощно виждане

Научно доказано е, че и други храни пазят зрението. Бета-каротинът в морковите ви доставя витамин А, който от своя страна защитава очите. Този ефект имат и някои плодове като мангото и кайсиите. Зелените листни зеленчуци като спанакът съдържат лутеин и зеаксантин, които намаляват опасността от развитие на макуларни дегенеративни изменения. Рибите, съдържащи Омега-3 мастни киселини като сьомгата, помагат за справяне със сухото око и възрастови промени като отслабване на нощното зрение.

Прекарвайте повече време навън и гледайте надалеч

Учените обясняват, че фокусирането към далечни предмети на открито намалява опасността от развитие на късогледство, защото светлината навън се отразява различно върху ретината в сравнение със светлината върху близки предмети в затворени пространства. Ако все пак нямате възможност да излезете от офиса дълго време, опитайте поне да гледате през прозореца надалеч за 2-3 минути на всеки 20 минути.

Разстоянието от монитора на компютъра до очите също е важно. Най-общата препоръка на офталмолозите е разстоянието от очите до екрана да не е по-малко от разстоянието от върха на пръстите ви до лакътя.

Носете слънчеви очила отрано

Ползваме слънцезащитни продукти за кожата си, защото знаем, че трябва да я пазим от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, най-вече по обяд, когато е най-силно. Те вредят обаче и на очите ни, и то с двойна сила – не само директно падащите върху погледа ни, но и отразените лъчи. Това означава, че трябва да пазите очите си най-вече по средата на сутринта и в средата на следобеда, когато действат и двете лъчения. Затова носете черни очила по всяко време и през всички сезони, когато сте навън и грее слънце.

Симптоми, които никога не бива да пренебрегвате

„Мушички“, които се „реят“ в зрителното ви поле. Тези мънички точици, паяжинки или петънца, които преминават бавно пред очите ви, често се дължат на дегенеративни промени в структурата на стъкловидното тяло. Обикновено са безобидни и не бива да ви безпокоят, защото са нормални с напредването на възрастта. Ако обаче се появяват внезапно или много на брой и придружени с трепкащи искрици и проблясъци, непременно се консултирайте с очен лекар.

Дъгички и ореоли пред погледа ви

Появата на тези симптоми може да е във връзка с различни нарушения, включително катаракта, мигрена или глаукома. Посетете веднага офталмолог!

Замъглено и изкривено централно зрение

Може да сигнализира за дегенеративно нарушение, наречено влажна макула. Болестната промяна може да доведе до бързо намаляване на централното зрение и дори пълната му загуба. Потърсете очен лекар, който ще ви предпише терапия за стабилизиране на зрението.

Нощна слепота

Състоянието може да е наследствено, ако поначало не сте виждали добре на тъмно и имате страдащи от пигментоза на ретината в рода. Ако обаче забелязвате, че ви става все по-трудно да виждате на слаба светлина, вероятно става дума за катаракта. Прегледайте се при офталмолог.

Ако страдате от катаракта, късогледство, далекогледство или друг очен проблем, можете да си помогнете с очилата Д-р Вижън!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *