Алопатично лечение при бъбречни инфекции – защо е необходимо и как помага?

Започването на терапия с антибиотици възможно най-бързо е от ключово значение за предотвратяването или намаляването на увреждането на бъбреците

babrechni-bolki В миналото болните от пиелонефрит са били лекувани болнично. Днес това вече не се смята за необходимо. Отговорните пациенти с леки инфекции могат да се лекуват у дома с антибиотици, приемани перорално. Пациенти с висока температура, повръщане, данни за бактерии в кръвния поток и/или дехидратация трябва да бъдат хоспитализирани, за да им бъдат вливани венозно антибиотици и течности.

Лечението на сериозните инфекции изисква хоспитализация.

Препоръчителното лечение за остър пиелонефрит е едноседмична или двуседмична терапия с комбинация от антибиотиците триметоприм и сулфаметоксазол. Друг възможен избор са флуороквинолоните, цефтриаксон или гентамицин. Флуороквинолоните не трябва да се дават на бременни жени и на деца. При лечение симптомите обикновено изчезват за два-три дни. Пациентите обаче трябва да изпълнят пълния цикъл на прием на антибиотиците, за да се предотврати повторната поява на инфекцията.

Абсцесите може да се лекуват с перкутанен (с игла през кожата) или хирургичен дренаж. Емфизематозният пиелонефрит може да се лекува с антибиотици, но е възможно да се наложи и хирургично отстраняване на бъбрека – нефректомия (хората могат да живеят нормално и с един бъбрек). Поради по-високия риск нефректомията се прилага като средство на избор при пациентите с диабет, които страдат и от емфизематозен пиелонефрит. Камъните в бъбреците най-често се лекуват с ектракорпорална литотрипсия (излъчвани ударно високоенергийни вълни).

Високоенергийните вълни се насочват към камъка. Енергията кара камъка да вибрира и да се натроши на малки късчета, които се изхвърлят от организма по-лесно.

Антибактериалната терапия на бъбречните инфекции има 90% успех. Тежките или дълготрайните хронични инфекции може да предизвикат увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност изисква хемодиализа – процес, при който се използва апарат за диализа (изкуствен бъбрек), за да преработва кръвта на пациента и да отстранява отпадъчните продукти няколко пъти седмично. Пациентите със сериозно увреждане на бъбреците се нуждаят от трансплантация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *