БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ПРАДАКСА / PRADAXA

Съдържа дабигатран етексилат, винена киселина, арабска гума, хипромелоза, диметикон 350, талк, хидроксипропилцелулоза, стабилизатори, оцветители

Предназначение

прадакса
С прадакса предотвратяваме образуването на тромби

ПРАДАКСА е лекарствено средство, което предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове. Обикновено се прилага след операции за смяна на колянна или тазобедрена става. Подходящо е и при пациенти със сърдечни заболявания – нарушен ритъм, предсърдно мъждене. Може да се използва при всички случаи, когато се налага разреждане на кръвта с профилактична цел.

Как се приема

ПРАДАКСА се приема в дози и с продължителност, определени от лекар в зависимост от здравословния проблем.

Приемът на ПРАДАКСА след операция за смяна на колянна или тазобедрена става трябва да започне от 1 до 4 часа след операцията. Дозата през следващите дни се определя индивидуално, като приемът за колянна става е 10 дни, а за тазобедрена – до 35. Наложително е да се следи за възможно кървене, при което се налага корекция на дозите. Стандартната доза е 220 мг веднъж дневно, което се постига с две капсули от 110 мг. При пациенти с бъбречни увреждания или над 75 години дозата е 150 мг веднъж дневно. При някои случаи дозата може да се редуцира и до 75 мг дневно, за да се предотврати възможно кървене.

Ако е установен кръвен съсирек поради нарушаване на сърдечния ритъм, се препоръчва дневна доза от 300 мг – разпределени в два приема х 150 мг. Пациентите над 80 години приемат 2х110 мг на ден.

Капсулите се поглъщат цели, с вода, без връзка с храненията. Приемът на този медикамент се извършва под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Преобладаваща част от нежеланите ефекти при лечение с ПРАДАКСА са свързани със способността на кръвта да се съсирва. Симптоми на отклонения са синините и необичайното кървене. Възможни са сериозни кръвоизливи, които за кратко време довеждат организма до животозастрашаващо състояние и реален риск от смърт. Кръвоизливите могат да бъдат скрити и признаците за тях да са необичайна отпадналост, виене на свят, бледност, отоци, главоболие.

Сред нежеланите ефекти са също и алергичните реакции – задух, отоци, замайване.

Възможно е да има оплаквания от гадене и повръщане, стомашно-чревни разстройства, промени в кръвната картина и чернодробните показатели, възпаление на хранопровода и стомаха, видими промени на кожата – пожълтяване, отделяне на секрети от раната, сърбеж, черни изпражнения или кръв в изпражненията.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този лекарствен продукт не се прилага при алергия към някой от компонентите.

Не вземайте ПРАДАКСА по време на кръвоизлив или ако имате заболявания на вътрешни органи с потенциална опасност от кръвоизлив.

Медикаментът не се препоръчва при чернодробни и бъбречни заболявания.

Не се използва при пациенти с изкуствени сърдечни клапи.

Прекратява се приемът на ПРАДАКСА , ако предстои операция. При операция по спешност се изчакват най-малко 12 часа след последния прием на медикамента.

Не се прилага при деца и подрастващи под 18-годишна възраст.

Медикаментът ПРАДАКСА не се препоръчва при бременност и кърмене.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с ПРАДАКСА изисква внимателна преценка за съвместяването на лекарството с други медикаменти.

Възможни са рискови последици при паралелен прием с аспирин, други противосъсирващи като хепарин, клопидогрел, варфарин, с жълт кантарион, медикаменти за лечение на депресия, някои антибиотици и продукти за контрол върху сърдечния ритъм.

Не е желателно комбинирането с лекарства след трансплантация на органи – против ефекта на отхвърляне, с медикаменти при ХИВ-позитивни, срещу гъбични инфекции.

__

Усреднена цена в аптеките – 27 лв за опаковка от 10 таблетки х 110 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *