Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Често срещани проблеми със слуха и как да си помогнем?

При леки проблеми със слуха личният лекар може да осигури ефикасно лечение. Той или сестрата може да почисти ушната кал или да изпише деконгестант или антихистамин, ако е необходимо.

Ако загубата на слуха или тинитусът са се проявили наскоро, личният лекар ще провери какви лекарства приемате. Важно е да споменете и препаратите без рецепта, които вземате.

ПОМАГАТ ЛИ АНТИБИОТИЦИТЕ?
Въпреки че антибиотиците се изписват често при инфекции на ушите, приложението им е спорно. Това се дължи отчасти на проблема с установяване типа на инфекцията (вирусна или бактериална), а също и на факта, че повечето симптоми отшумяват сами. Освен това антибиотиците имат множество странични ефекти и предозирането води до резистентност на микробите и съответно до понижена ефикасност на медикаментите при евентуална повторна инфекция.

Антибиотиците действително ограничават продължителността на симптомите, включително високата температура, но не повлияват на усложненията вследствие на ушни инфекции. Едно американско проучване сочи, че антибиотиците предотвратяват усложнения едва при едно на всеки седем деца (повечето изследвания са сред деца, тъй като те са най-податливи на този тип инфекции). При децата много педиатри прилагат подхода „наблюдение и търпение“, като предписват антибиотици само ако не настъпи подобрение до 72 часа. Но две трети от малчуганите се справят чудесно и без тях. При възрастните все още няма заключителни резултати.

Въпреки че ототоксичните вещества засягат вътрешното ухо, при прекратяване на приема симптомите обикновено отшумяват доста бързо, без да увреждат власинковите клетки.

Антибиотиците невинаги помагат при проблеми със слуха
Антибиотиците невинаги помагат при проблеми със слуха

ИНФЕКЦИИ
Инфекциите на ушите са често срещани при малките деца, но повечето от тях преминават за няколко дни без специално лечение. Личният лекар може да ви предпише антибиотици при бактериална инфекция на средното ухо (среден отит) или при синузит. Но антибиотиците не действат при вирусни инфекции, а лекарите невинаги могат да ги различат. Ако личният ви лекар не е привърженик на антибиотиците, може да ви насочи към деконгестанти и вероятно ще ви предложи обезболяващи за болката в ушите. Слухът може да е притъпен в продължение на седмица или повече след инфектирането, докато се изчисти целият секрет от средното ухо. Ако страдате от чести инфекции, задържане на течности или други усложнения, ще ви насочат към специалист УНГ.

СПУКАНО ТЪПАНЧЕ
Стига да сте много внимателни и да не допускате проникването на вода в ушния канал (която може да причини инфекция), спуканото тъпанче обикновено заздравява за 6-8 седмици. Ако перфорацията е причинена от натрупване на течност зад тъпанчето, личният лекар може да предпише антибиотици и ще ви помоли да правите редовни прегледи, за да следи състоянието ви. Ако проблемът не отшуми или ако разкъсването е голямо, е възможно да ви препоръчат хирургия.

БОЛЕСТ НА МЕНИЕР
Ако лекарят има съмнения за болест на Мениер, вероятно ще ви насрочи още изследвания като скенер на мозъка. Причината за заболяването все още не е напълно ясна, но както споменахме в предишната глава, се смята, че симптомите са дължат на събиране на течност във вътрешното ухо. Някои лекари предлагат да се придържате към хранителен режим без сол или предписват диуретици, за да намалят задържането на течности, въпреки че пълният ефект от лечението все още е неустановен.

Ако поради някаква причина съчетанието на диета и медикаменти не е напълно успешно, може да ви насочат към хирург УНГ, който да ви предложи различни възможности за контролиране на пристъпите на световъртеж. Освен това в периодите на ремисия, всяка остатъчна нестабилност може да бъде повлияна с помощта на физиотерапевт и упражнения за възвръщане на равновесието.

Облекчаване на симптомите
Някои заболявания на ушите не могат да бъдат излекувани. Но съществуват начини състоянието им да се подобри, независимо дали става въпрос за тинитус, хиперакузис или вертиго.

ОВЛАДЯВАНЕ НА ТИНИТУСА
Той причинява напрежение, а стресът може да го влоши, затова при някои хора успокоителните и антидепресантите могат да помогнат. При други когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) върши чудеса, като им помага да променят реакциите си и да се абстрахират от шума. Специалистите препоръчват слушането на музика с цел отвличане на вниманието, особено преди лягане. Ако имате нарушен слух, слуховият апарат може да облекчи симптомите на тинитус, тъй като по-силните и ясни звуци отвън ще надделеят над тези отвътре.

Бял шум
Заглушаващо тинитуса приспособление, наречено генератор на бял шум, издава успокояващ нискочестотен звук, подобен на „шшш“, и можете да го настроите на същата височина или малко по-ниско от звука на шума в ушите. Ако го слушате редовно, мозъкът ви привиква към звука и проблемът става по-незабележим. Леко по-обогатената версия, наречена розов шум, действа по-добре при някои хора.

Можете да купите дискове, касети или да свалите MP3 файлове с „бял шум“ и да използвате колони или слушалки, както и специални възглавници с колонки през нощта. Някои генератори на бял шум предлагат набор от успокояващи звуци като дъждовно ръмене, водопад, бълбукащо поточе или птича песен.

Около 80% от засегнатите намират, че терапията за преодоляване на тинитуса – бял шум в съчетание с КПТ – драстично намалява симптомите, но трябва да бъдете упорити – може да ви е нужна година или повече, за да постигнете резултати.

ТЕРАПИИ ПРИ ХИПЕРАКУЗИС
Ако страдате от това рядко срещано състояние, вероятно ще ви насочат към специалист по УНГ или аудиолог. Сериозността на симптомите ще бъде установена с проверка на слуха или с тест за дискомфорт при шум. Ако се открие причинител, може да ви бъде предложено лечение, иначе – терапия за преодоляване на хиперакузиса (десенсибилизиране на слуха и КПТ) е сред обичайните средства.

Розов шум
Както и при тинитуса, генераторите на шум се оказват манна небесна за пациентите с хиперакузис. „Розовият“ шум се справя по-добре с него, отколкото белият, защото по-богатият звук помага на ушите да станат нечувствителни към силните звуци, типично регистрирани при заболяването. Лечението включва музикален диск или устройство в ухото, които генерират розов или бял шум на едва доловими нива при постепенно увеличаващи се сеанси, които достигат 8 часа дневно. Счита се, че това възвръща търпимостта към звука и въпреки че може да мине година или повече, докато проработи, упоритостта се възнаграждава, тъй като 90% от хората са установили „значително подобрение“.

УКРОТЯВАНЕ НА ВЪРТЯЩИЯ СЕ СВЯТ
Вертигото може да бъде предизвикано от лечима болест като инфекция на ушите и след като тя премине, световъртежът също може да изчезне. Но понякога симптомите се дължат на проблем, чието медицинско название е доброкачествено пароксизмално позиционно вертиго (ДППВ). Това безобидно, но влудяващо състояние причинява краткотрайни усещания за силна замаяност при движение на главата в определени посоки, особено при обръщане или при ставане от леглото.

Счита се, че ДППВ се дължи на замърсяване в резултат от разместването на малките зрънца във вестибуларния апарат на вътрешното ухо, които имат роля в регистрирането на движенията на главата и гравитацията. Тези зрънца „плуват“ в течността на вътрешното ухо и дразнят детекторите за движение в полукръглите канали. Може да предотвратите замайването, като просто избягвате движенията, които го предизвикват. Лекар или психотерапевт може да ви препоръча терапия, свързана със серия от движения на главата, които „прочистват“ отлаганията и ги насочват към друго място във вътрешното ухо, където да не причиняват проблеми. Това е лесно и често много успешно. Лекарствата срещу прилошаване помагат за облекчаване на симптомите, но няма медикамент, който да лекува състоянието. ДППВ често изчезва от само себе си до няколко седмици, но може да се прояви отново.

За останалите видове вертиго можете да бъдете насочени към вестибуларна стимулация. Ще ви бъде показана серия упражнения, която се изпълнява всеки ден, включва постепенно усложняващи се движения за главата, очите и краката. Те имат за цел да помогнат на мозъка да се адаптира към причините за световъртежа и да ги компенсира независимо от конкретния случай. Могат да намалят замайването, да подобрят равновесието и да предотвратят падания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *