ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първа помощ при разтежения и навяхвания

Навяхването означава увреждане или скъсване на връзките, които държат костите заедно. Разтежението е увреждане или скъсване на мускул (руптура).

Когато върху някоя става бъде упражнена прекомерна сила, връзките могат да се скъсат или увредят. Това води до навяхване, като неговата сериозност зависи от степента са увредени връзките. По принцип всяка връзка може да бъде навехната, но най-често засегнати са връзките на глезена, коляното и пръстите на ръцете.

Разтеженията представляват травматични опъвания до скъсвания на мускулни влакна. Наричани понякога изтеглени мускули, те обикновено се получават, тъй като даден мускул не е достатъчно гъвкав, силен или издръжлив за извършването на определена дейност. По-голяма част от разтеженията се получават там, където мускулът се среща със сухожилието, макар че могат да се получат и в месестата централна част на мускула.

При деца под осемгодишна възраст вероятността от навяхване е по-малка, отколкото при по-възрастните хора. Връзките на децата са по-стегнати и костите им обикновено се чупят преди скъсването на връзката. Хората, които спортуват активно, по-често страдат от навяхвания, отколкото останалите. Неколкократното навяхване на една и съща става я прави по-нестабилна и по-податлива на бъдещи навяхвания. Вероятността от разтежение на мускул, който преди това е бил увреден, също е по-голяма.

Причини и симптоми

Навяхванията се разделят на три степени. Тези от първа степен са леки увреждания, при които има

При разтежения и навяхвания понякога се налага консултация със специалист
При разтежения и навяхвания понякога се налага консултация със специалист

разтежение или минимално (частично) скъсване на връзка, но без загуба на ставната функция. Може обаче да има повишена чувствителност и леко подуване.

Навяхванията от втора степен се дължат на болезнено скъсване във връзката. Тези навяхвания се характеризират от видимо подуване, локализирана чувствителност, болка, отпуснатост на ставата, трудност да се носи тежко, а ако нараняването е в долната част на тялото, има и намалена ставна функция.

Навяхванията от трета степен се дължат на пълно скъсване на връзката, съпроводено със силна болка, загуба на ставна функция, отичане на обширна област и невъзможност да се носи тежко, ако увреждането е в долната част на тялото. При все че навяхването от трета степен може да бъде много болезнено в момента на възникването му, понякога то не е болезнено след нараняването, тъй като влакната на връзката са напълно скъсани и не са подложени на опъване. Ако случаят е такъв обаче, нараняването е съпроводено със значителна загуба на стабилността на ставата.

Разтеженията, също като навяхванията, се разделят на три различни степени. Разтеженията от първа степен се считат за леки. При тях се наблюдава локализирано подуване без значително скъсване на свързването мускул-сухожилие. Свиването или отпускането на мускула може да бъде болезнено.

Разтеженията от втора степен говорят за по-сериозно разкъсване на свързването мускул-сухожилие. При тях често се стига до загуба на сила и ограничения в активните движения, но мускулът не е напълно скъсан.

Разтеженията от трета степен показват пълно скъсване на връзката между мускула и сухожилието. Това нараняване при всички случаи е много болезнено и често пострадалият съобщава, че е чул силно изпукване или щракане, когато е получил нараняването. Често мястото на нараняването се вижда ясно, а при опипване с пръсти се усеща дефект в мускула, нерядко се наблюдава и сериозна синина.

Диагностициране

Обикновено пострадалите сами диагностицират навяхванията и разтеженията от първа степен. Навяхванията от първа и втора степен често биват преглеждани от лекар, който може да поиска рентгенова снимка на мястото, за да провери дали става дума за навяхване или някакво друго сериозно увреждане на ставата. Тъй като мускулите не се виждат на рентгенова снимка, разтеженията от втора и трета степен обикновено се диагностицират посредством лекарски преглед.

Лечение

Макар че основният проблем при навяхванията и разтеженията е скъсана или повредена връзка или мускулно влакно, в резултат на отока и обездвижването на нараненото място могат да възникнат допълнителни усложнения. За да се предотврати утежняването им, практикуващите алтернативна медицина препоръчват ПЛПП: почивка и лед в продължение на 48 часа, пристягане (увиване в еластична лента) и повдигане на навехнатото или разтегнато място над нивото на сърцето.

Терапевтите диетолози препоръчват витамин С и биофлавоноиди като допълнение към хранителен режим,който трябва да е богат на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци. Могат да помогнат и противовъзпалителни средства, като например бромелаин (протеолитичен ензим от ананас) и куркума (Curcuma longa). В първите няколко дни може да се използва хомеопатичното лекарствено средство арника (Arnica montana), последвано от отровен шмак (Rhus toxicodendron), при наранявания, свързани със ставата, или седефче (Ruta graveolens) при наранявания, свързани с мускулите. Установено е, че при определени навяхвания на ставите ефикасни са гел или маз от арника или хомеопатична комбинация от арника и други лекарствени средства.

Традиционната китайска медицина също се използва ефикасно за лечение на наранявания на меките тъкани, като навяхвания и разтежения. Акупунктурата се използва при лечение на болката и за ускоряване на оздравителния процес при наранени тъкани, тя премества блокираната енергия от мястото на увредата. Моксатерапията също може да има благоприятен ефект.

УРЕДЪТ СТОП ПЕЙН, КОЙТО ДЕЙСТВА НА ПРИНЦИПА НА АКУПУНКТУРАТА, ПРЕМАХВА БОЛКАТА 

Много терапевти използват специализирани форми на масаж и манипулация на меките тъкани. Масажът подобрява значително локалната циркулация на кръвта, помага за ранното раздвижване и подобряване на лечебните процеси в наранената тъкан. Най-често той се използва в комбинация с други подходи, в това число упражнения за раздвижване.

Навяхванията и разтеженията от първа степен могат да се лекуват в домашни условия. Основната първа помощ при навяхванията се състои от ПЛПП (Почивка, Лед, Пристягане и Повдигане). За намаляване на болката могат да се използват болкоуспокоителни лекарства, налични за свободна продажба, като ацетаминофен или ибупрофен.

Хората с навяхвания или разтежения от втора степен често се нуждаят от физиотерапия. По време на лечението може да се наложи употребата на патерици или шини, за да се подпомогне стабилността. При навяхвания и разтежения от трета степен може да се наложи хирургическа намеса, тъй като тежкото увреждане често прави невъзможно адекватното лечение без операция.

Средно тежките навяхвания и разтежения се лекуват от две до четири седмици, но могат да минат месеци, докато човек се възстанови от тежки наранявания. Доскоро скъсването на коленните връзки означаваше край на кариерата на всеки спортист. Усъвършенстваните оперативни и рехабилитационни техники обаче сега правят възможно пълното възстановяване. Независимо от това, след като една връзка е била навехната веднъж, възможно е тя вече да не е толкова здрава, колкото е била преди това. Мускул, който е бил разтегнат, също е по-податлив на последващо разтежение.

Превенция

Навяхванията и разтеженията могат да бъдат предотвратени, ако преди физически упражнения се загрява, използват се подходящи форми за поддържане на физическа активност и кондиция, недопускане на тренировки отвъд точката на изтощение и предпазване на ставите от нараняване посредством адекватни мерки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *