Може ли хипотонията да бъде опасна за здравето на човек?

Виждам, че отговаряте подробно и изчерпателно на всички писма на читателите и затова набрах смелост. Много често пишете за ви­сокото кръвно налягане, но при мен проблемът е друг. Затова ви моля да дадете повече информация за моето заболяване.

Донка Златева – Плевен, ул. „Иван Миндиликов“ 22

Ниското кръвно наля­гане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резул­тат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продъл­жителност на живота.

Лечение се налага само когато кръвното наля­гане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърце­то и бъбреците).

Симптоми: лицето е бледо, нямате сили, ръ­цете и краката са леде­ни, единственото нещо, което желаете, е да си полегнете да поспите.

Измерването на кръв­ното налягане се осъ­ществява с маншета, завита около ръката, най-често лявата. Най-точното измерване ста­ва с живачен апарат. Отчитат се горна (систолна) и долна (диастолна) граница.

Понижаването на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, от­четено при измерване на ръката, се нарича хипотония. За понижено налягане при мъжете се смята 100/60, а при жените -95/60.

Есенциалната хипо­тония е с неуточнена причина, като резултат от Вродени особености в организма. Понася се добре. Среща се почти изключително при пред­ставителки на нежния пол и най-често не изис­ква лечение.

Вторичната хипо­тония е породена от някакво заболяване и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно. Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно на­лягане, в кръвоносните съдове с годините на­стъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръ­ща В хипертоник. Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипер­тонична криза. Назначе­ните стабилизиращи на­лягането препарати при най-малка неточност на дозирането може да предизвикат рязко па­дане на артериалното налягане (колапс).

ЛЕЧЕНИЕТО НА ХИП0Т0НИЯТА ИМА ДВА ЕЛЕМЕНТА

  • симптоматично кориги­ране на кръвното налягане е медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно;
  • промяна на стереотипа на хранене и прием на теч­ности, лечение на фебрилно състояние, диария и пин.).

Да регулираме кръв­ното си налягане трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се „Вземете в ръце“. Най-напред посетете ендокринолог. Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате добре. Ос­вен традиционните чай и кафе, всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, ки­село зеле.

Забравете за разши­ряващия кръвоносните съдове твърд алкохол!

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *