Истините за пастьоризираното мляко

Пастьоризираното мляко е с много дълъг срок на годност

Вероятно сте чували редица твърдения за пастьоризираното мляко, но трудно може да се отсее кое от тях е истина и кое не.
Днес ще ви запознаем с истините за този продукт.

Пътят на пастьоризираното мляко започва с модерния начин, по който се хранят кравите за масово производство.
Млякото, което дават тези крави се подлага на пастьоризация – процес, при който се загрява до 71-2 градуса (пастьоризация) за кратко време, за да се унищожат всички патогенни организми.

Пастьоризираното мляко е с много дълъг срок на годност
Пастьоризираното мляко е с много дълъг срок на годност

При този процес обаче се унищожават не само патогенните организми, а и ценни ензими като галактаза, фосфатаза и лактаза.
Това се случва, когато за по-голяма сигурност производителите решат да пастьоризират млякото за по-кратко време, но на по-висока температура (близо 138 градуса за 2 секунди).
Въпреки всичко обаче тази технология се предпочита, тъй като осигурява доста дълъг срок на годност.

Вероятно ви се е случвало да забравите UHT (ultra high temperature) мляко в някой шкаф и после с изненада установявате, че не се е развалило. Този факт се дължи именно на пастьоризацията при висока температура.
Понякога се премахва дори и мазнината от тези млека, тъй като тя е склонна към гранясване. Освен това обезмасленото мляко се счита за по-здравословно.
Работата обаче е там, че ако тези мазнини липсват, човешкото тяло не може да усвои всички витамини и минерали, намиращи се в млякото.

Именно поради тази причина на децата и бременните жени, както и на хората със занижен имунитет, се препоръчва да пият сурово прясно мляко, но само при условие, че е взето и съхранявано по стандартните санитарни норми, пише gotvach.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *