ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТЕНЛОРИС / TENLORIS

Съдържа лосартан, амлодипин, лактоза монохидрат, целулоза, нишесте, целулоза микрокристална, силициев диоксид, магнезиев стеарат, натриев нишесте гликолат, оцветители. Продуктът се предлага в няколко варианта с различен количествен състав на активните компоненти лосартан и амлодипин

Предназначение

tenloris_50_10ТЕНЛОРИС е медикамент за контрол върху високото артериално налягане. Активната съставка лосартан действа отпускащо на кръвоносните съдове, което създава условия за понижаване на кръвното. Съставката амлодипин е калциев антагонист – предотвратява преминаването на калций в стената на кръвоносните съдове, което не допуска свиването им. Двата компонента заедно успешно понижават високото артериално налягане и предпазват от рискови ситуации при хипертоничен пристъп.

Как се приема

Този медикамент се приема в дози и с продължителност, определени от лекар. Той избира един от вариантите на медикамента със съдържание на лосартан и амлодипин от 50/5, 50/10, 100/5 или 100/10 мг. Приема се една таблетка дневно от препоръчания вариант. Хапчето се поглъща цяло, с вода, без значение храненето. Добре е това да става в един и същи час.
При случайно превишаване на дозата потърсете лекарска помощ – това може да причини опасно ниски стойности на кръвното.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ТЕНЛОРИС не изключва алергични реакции, при които се усещат затруднения в дишането, дишане с хрипове, задух и болки в гърдите. Възможни са отоци на лицето – клепачи и устни, на гърлото, което прави преглъщането и дишането проблемни.
Не са изключени тежки кожни реакции като сърбеж и обрив, уртикарии, образуване на мехури с течност, лющене и разраняване на кожата, възпаление на лигавиците.
В някои случаи нараства рискът от сърдечен удар и ритъмни нарушения. По-рядко се наблюдава възпаление на панкреаса.
Компонентът амлодипин може да причини главоболие, коремни болки, подуване на глезените, потиснатост, припадъци, нарушения на съня, промени в кръвната картина, еректилна дисфункция, ставни и мускулни болки.
Компонентът лосартан може да провокира хипогликемия, прекалено ниски стойности на кръвното налягане, постоянна слабост, анемия, смущения в бъбречните функции, запек или диария, гадене и повръщане, подуване на корема, кашлица.

Кога НЕ БИВА да се приема

Продуктът не е подходящ за деца и юноши.

Не лекувайте с ТЕНЛОРИС пациенти, които са алергични към някоя от съставките на медикамента.

Медикаментът не е подходящ при бременност и кърмене.

Не шофирайте, ако се лекувате с ТЕНЛОРИС, тъй като лекарството може да причини объркване, влошена концентрация и умора.

Не пийте сок от грейпфрут, не яжте този плод по време на терапията с ТЕНЛОРИС – грейпфрутът подсилва действието на компонента амлодипин и това може да има негативен ефект за здравето.

Пациентът трябва да предупреди лекуващия при назначаването на ТЕНЛОРИС, ако има увреждания на бъбреците и черния дроб, сърдечни смущения, със сърдечно заболяване – особено сърдечна недостатъчност или исхемична болест на сърцето.

Терапията с ТЕНЛОРИС трябва да е много предпазлива при възрастни пациенти и потребители, наскоро преживели инфаркт или хипертонична криза.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходимо е повишено внимание при назначаването на лечение с ТЕНЛОРИС, ако пациентът приема други продукти за понижаване на кръвното налягане, задържащи калий медикаменти, нестероидни противовъзпалителни, противогъбични, антибиотици, понижаващите холестерола, жълт кантарион, съдържащите литий.

______

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки, дозировка 50/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *