Полезните свойства на руколата

Руколата съдържа антиоксиданти, предотвратяващи появата на ракови заболявания

Резултатите от последните изследвания сочат категорично, че всички салатни зеленчуци са полезни за здравето и както знаем, са здравословна храна, но руколата е най-полезна.

Рядко си даваме сметка, че макар повечето салатни зеленчуци да съдържат малко калории, те не винаги ни дават необходимите полезни хранителни вещества.
Руколата е зеленолистно растение, което е отличен източник на минерали и витамини.

Руколата съдържа антиоксиданти, предотвратяващи появата на ракови заболявания
Руколата съдържа антиоксиданти, предотвратяващи появата на ракови заболявания

Ако трябва да сравняваме марулята и руколата, то везните ще се наклонят в полза на руколата, тъй като тя съдържа осем пъти повече калций, пет пъти повече витамини С, А и К и четири пъти повече желязо.
Вероятно всички тези факти са ви убедили, че е по-добре да изберете салата от рукола пред тази от маруля.

Руколата се класифицира като кръстоцветен зеленчук и е сочена за по-малка сестра на обикновеното зеле, карфиола и броколите.
Специалистите са на мнение, че приема на кръстоцветни зеленчуци може да ни предпази от появата на някои видове рак. Този факт се дължи на присъстващите в тези видове зеленчуци съединения, наречени глюкозинолати.
Човешкият организъм превръща глюкозинолатите в изотиоцианати, за които се твърди, че са основен регулатор на имунната система и играят важна роля в превенцията на ракови заболявания.

При все, че руколата не е от зеленчуците, които ще привлекат погледа ви така, както една свежа маруля, тя има неоценими ползи за здравето.
В руколата се съдържат сериозни количества лутеин, бета-каротин и зеаксантин.
Всички те са антиоксиданти, които са много важни за предотвратяването на ракови заболявания и макулна дегенерация, пише bolime.net.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *