Какво знаете за очните алергии?

Знаете ли, че съществува и очна алергия?! И не си мислете, че вас няма да ви сполети, тъй като не страдате от носова алергия. Проучване на Американския колеж по алергии, астма и имунология, проведено през 2002 г., установява, че от 82% от хората с оплаквания от зачервяване и секрет в очите едва 37% са имали и назална алергия. Страдащите описвали симптомите си „все едно имали пясък в очите“ и твърдели, че това пречи на ежедневните им дейности. Понякога алергичният пристъп може да е толкова силен, че се получава оток на конюнктивата – състояние, наречено хемоза.

Очните алергии или алергичният конюнктивит съставляват 15% от всички проблеми с очите и са резултат от същото неправилно функциониране на имунната система, което причинява алергични ринити, като този път засяга мастоцитите в очите (във всяко око има по 50 милиона). Причинителите са подобни на тези, които провокират носните алергии – животински пърхот, плесени и гъби, полени и акари в домашен прах, а състоянието може да бъде както целогодишно, така и сезонно.

Очната алергия може да засегне всеки
Очната алергия може да засегне всеки

Съществуват и три по-редки форми на алергичен конюнктивит, които поразяват очите:

– Атопичен кератоконюнктивит

Тази форма е тясно свързана с кожното състояние атопичен дерматит.

Около 95% от засегнатите от атопичен кератоконюнктивит имат и атопичен дерматит, а почти 90% страдат от астма. Проблемът се проявява по-често през ранното детство или пубертета. Симптомите включват парене и сълзене заедно с язви по роговицата или катаракти, червени, мокри лезии около очите, гнойно течение и чувствителност към светлина.

– Вернален кератоконюнктивит

Състоянието се среща предимно през пролетта, и то главно сред момчета под 10 години. Ако не се лекува, води до проблеми, които биха могли да причинят загуба на зрението. Симптомите включват интензивен сърбеж, чувствителност към слънчева светлина, замъглено зрение и гъст, лепкав секрет.

– Конюнктивит с гигантски папили

Това е възпаление на конюнктивата по горния клепач и е резултат от комбинацията на алергия и контакт с чуждо тяло в окото – често контактни лещи, като се свързва с усложнение от носенето им. Симптомите включват интензивен сърбеж, парене и зачервяване. Статистиката показва, че носещите твърди лещи са засегнати към 1%, а тези, които предпочитат меки – към 1-5%.

Лечението за обикновения алергичен конюнктивит варира от капки за очи без лекарско предписание, като например изкуствени сълзи и деконгестанти/антихистамини за очите, до специални капки по лекарско назначение. По-сериозните форми на конюнктивит изискват по-агресивен подход и специализирани медикаменти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *