Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете защо високото кръвно налягане е много рисков фактор за сърцето

Високото кръвно налягане е като тази картина – Представете си тихо поточе, което се извива между полянките и житните ниви.

Заобикаля някакво препятствие по пътя си и се спуска по тясно скалисто дефиле. Внезапно кроткото ручейче се превръща в буен поток.

kravno1

Представете си артериите и техните разклоняващи се капиляри, които се стесняват и втвърдяват поради липсата на физическо натоварване, стрес, наднормено тегло, прекалена консумация на мазни и сладки храни. В организма кръвта, която не виждаме и не усещаме, бушува като река, пробиваща си път през дефиле – тя толкова силно се блъска в артериалните стени, че може да ги нарани или отслаби.

Това налягане е възможно да спука кръвоносен съд в мозъка (причинявайки инсулт) или в коремната кухина (да се разкъса аневризма на коремната аорта). Понякога то води до уголемяване и отслабване на сърдечния мускул и е силен фактор за атеросклеротичния процес, предшественик на инфаркта.

Високото кръвно налягане (хипертония) е признато за най-големия сърдечносъдов рисков фактор и понеже в началото няма симптоми, често го наричат „мълчаливия убиец“. Днес към 43% от мъжете и 40% от жените в България страдат от хипертония. Заболяването засяга по-рядко по-млади хора, но е често срещано при хора от афрокарибски произход и от Индийския субконтинент. Повечето от страдащите – малко под 80% от мъжете и 70% от жените, не се подлагат на лечение. От пациентите, които се лекуват, над 60% си остават хипертоници. Но съществува огромна вероятност 90% от вас да развият хипертония рано или късно, независимо дали сте мъж или жена. Докато мъжете под 55 години са по-предразположени към това състояние от жените, в момента, в който жените навършат 55, има тенденция те да настигат и дори да изпреварят мъжете.

В един страховит експеримент през 1733 г. преподобният Стивън Хейлс, британски ветеринарен лекар и ботаник, за пръв път демонстрира силата на кръвното налягане, като поставя тънка месингова тръба в шийната артерия на кон. Хейлс докладва, че кръвта се изстрелва на почти 3 метра по дължината на тръбичката.

В следващите години италиански лекар разработва външен метод за измерване на кръвното налягане – чрез сфигмоманометъра, който се използва от медицината и в наши дни. Застрахователните компании забелязват, че по-високото кръвно налягане е свързано с по-ранна смърт. Първият хранителен режим с ниско съдържание на сол, включващ меню от неовкусен ориз и плодове, става и първата здравословна диета, спомагаща за понижаване на кръвното налягане, през втората половина на 40-те години на XX в. Фармацевтичните компании разработват първия клас ефикасни лекарства за хипертония – диуретиците, през 50-те години на XX в. и те до днес продължават да са основни антихипертензивни средства на пазара.

Основите

Изследователите вече започват да определят как точно съвременният начин на живот и гените се съюзяват, за да причинят високо кръвно налягане.

kravno-kopaeСърцето

Колкото повече трябва да се труди сърцето ви, например докато прекопавате градината, толкова по-щастливо ще е то и толкова по-здрави ще сте вие. Временното покачване на кръвното налягане по време на физическа активност е нормално и здравословно, освен ако вече не страдате от хипертония или атеросклероза. Но безпощадният ежедневен стрес води до непрекъснато напрежение върху артериите и ги уврежда.

Артериите

Артериалните стени са с гладка мускулна тъкан, заради която артериите могат да се разширяват или стесняват при притока на кръв. Колкото по-еластични са артериите, толкова по-малко резистентни са те на кръвния поток и толкова по-малко ще е напрежението, упражнявано върху стените им. Но ако артериите са задръстени от плаки, кръвното налягане ще се повиши, защото кръвта трябва да премине през по-тесните съдове.

Бъбреците

Те контролират какво количество натрий остава в организма и по този начин колко вода ще се задържи в кръвта (натрият задържа вода). По-голямото количество вода означава повече течности, които ще трябва да преминат през кръвоносните съдове и следователно – по-високо кръвно налягане.

Хормоните

Тъй наречените хормони на стреса карат сърцето да бие по-бързо, а артериите – да се стесняват, което повишава кръвното налягане. Други хормони регулират кръвното налягане, а медикаментите, познати като АСЕ-инхибитори, го понижават, като контролират тези хормони.

Действайте сега

Високото кръвно налягане е добре познат „убиец“, то има вина за 75% от всички инфаркти и инсулти, но една трета от хората с хипертония не знаят, че са засегнати от проблема. Останалите са наясно с това, но не я контролират. Далече от очите, далече от сърцето – може би.

Но лекарите не пренебрегват потенциалия риск от високото кръвно налягане. Ниското е за предпочитане, твърди Британското общество на хипертониците, като се смята, че е крайно време високото кръвно налягане да се вземе насериозно. В идеалния случай кръвното налягане трябва да е по-ниско от 120/80, въпреки че 129/85 също се счита за нормално. (Първата цифра представя систолното налягане – силата, която кръвта упражнява върху артериалните стени по време на сърдечното съкращение; втората отразява диастолното налягане или налягането между два удара, когато сърцето е отпуснато.)

Всъщност артериите започват да се увреждат при стойности на кръвното налягане, които преди лекарите са считали за оптимални. Доказателства, събрани от 61 изследвания, сочат, че при повечето възрастни рискът от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване или инсулт, започва да се повишава, когато кръвното налягане е не по-високо от 115/75, въпреки че британските лекари може да погледнат на това като на преувеличена предпазна мярка. По принцип Британското общество на хипертониците препоръчва на хората със систолно кръвно налягане, което постоянно е над 160 mmHg и/или диастолно налягане – над 100 mmHg, да се подложат на лечение, за да го понижат. Струва си да се отбележи, че рискът от смърт се удвоява с всяко покачване на систолното налягане с 20 пункта, а на диастолното – с 10 пункта.

Може би най-малко мистериозният факт за кръвното налягане е следният: мерките, които сами вземате, могат да го нормализират и да не се наложи да приемате диуретици или други антихипертензивни лекарства. Дори и да вземате медикаменти, промените в начина ви на живот са в състояние да понижат кръвното налягане: от доказаните практически стъпки (като свалянето на наднормените килограми или ограничаването приема на сол) до мисловните техники за релаксация, медитацията или упражняването на вътрешната ви вяра.

Намаляването на телесното тегло дори само с 10% може да понижи кръвното налягане до нормалните граници без лекарства. Това е възможно и с помощта на диета, богата на плодове и зеленчуци.

Освен това избягвайте честия прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен например. Различни изследвания показват, че редовната употреба на тези болкоуспокояващи увеличава риска от хипертония.

Какво трябва да знаете

Хипертонията възниква, когато артериолите – малките тънкостенни разклонения на артериите, се втвърдят и загубят еластичността си и по този начин се увеличава съдовото съпротивление на кръвния поток. Впоследствие високото кръвно налягане води до увреждане на артериалните стени, като ги прави по-податливи към отлагане на плаки. То също така причинява уголемяване и отслабване на сърдечния мускул.

kravno-kak se poiaviavaКАК СЕ ПОЯВЯВА

Гените са отговорни за около 30% от случаите на хипертония. За останалите хора състоянието е резултат от комбинация от по-високо съдържание на течности в кръвта (най-често заради консумацията на прекалено солени храни) и наличието на стеснени и по-малко еластични артерии вследствие на атеросклерозата, заседналия начин на живот, наднорменото тегло, хроничния стрес и/или диабета.

КАКВО Е НОВОТО

Нови насоки

Оптималното кръвно налягане е под 120/80.

Уврежданията и рискът от смърт се повишават по-бързо от очакваното

Доказателствата, събрани от 61 изследвалия на кръвното налягане, сочат, че рискът от фатално сърдечно заболяване или инсулт може да започне, когато кръвното налягане е не по-високо от 115/75. Рискът се удвоява с всяко покачване на налягането с 20 пункта за първия показател (систолно налягане) и с 10 пункта за втория (диастолно налягане).

КАК ДА ГО ОТКРИЕТЕ

Цифровите монитори постепенно изместват най-широко използвания метод за измерване на кръвното налягане, при който лекар или медицинска сестра стяга ръката ви с маншета, която напомпва, докато се прекъсне притокът на кръв, и измерва резултатите в момента, в който постепенно кръвотокът се възстановява чрез отпускане на пристягането, използвайки стетоскоп. (Домашните апарати за измерване на кръвното налягане са подходящи за ежедневно наблюдение, но трябва допълнително да се подлагате и на лекарски прегледи, където апаратите се проверяват редовно, а резултатите се регистрират.) Хипертонията, особено в началото, обикновено няма признаци, които можете да почувствате или видите.

СТАНДАРТНИ МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ

Около 1,5 милиона българи приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане. Най-популярни са диуретиците, които намаляват количеството течности в кръвта. Съществуват няколко класа медикаменти, разширяващи артериите, и те също често се използват, включително лекарства с алфа- и бета-блокираща активност, АСЕ-инхибитори, ангиотензин II рецепторни блокери и калциеви блокери.

ПРИЛОЖИМОСТ НА САМОЛЕЧЕНИЕ

Много висока при повечето хора. Промененият режим на хранене може да въздейства като естествен диуретик и да понижи кръвното налягане толкова ефективно, колкото и някои медикаменти. Почивката, спортът, отслабването и отказването на цигарите също помагат.

Какъв е рискът за вас?

Кръвото налягане измерва силата, упражнявана от кръвта върху артериалните стени в момента, в който сърцето се съкращава, и в момента, в който си почива между два удара. Личният ви лекар или медицинска сестра редовно могат да проверяват кръвното ви налягане. Ако искате да го измервате вкъщи, можете да разчитате на апаратите за домашно ползване.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (mmHg)        КЛАСИФИКАЦИЯ

под 120/80                                  оптимално

120-129/80-85                            нормално

130-139/85-89                            високо-нормално

140-159/90-99                            лека хипертония

160-179/100-109                         умерена хипертония

Не подценявайте „случайните“ прояви на високо кръвно налягане

Изпили сте едно кафе набързо в колата, прекосили сте парка, тичайки, и в последната минута сте успели за часа при лекаря си. Вече сте в кабинета и сестрата току-що е казала, че кръвното ви налягане е малко повишено. Трябва ли да се тревожите, имайки предвид натовареността си през последния час?

Отговор: Да. И вие, и лекарят ви трябва да вземете насериозно тази „случайна” проява на хипертония. Нови изследвания в САЩ сочат, че дори един-единствен случай на измерено високо кръвно налягане, независимо от обстоятелствата, предвещава бъдещ риск от сърдечносъдово заболяване и не бива да се пренебрегва от лекарите или пациентите. Учените, проверили медицинските картони на 5825 пациента с хипертония, след това проследили при кои от тях са се появили сърдечни проблеми през следващите пет години. При пациентите, които имали повишено систолно кръвно налягане с 10 пункта, рискът за сърцето бил с 9% по-висок, опасността от инсулт се повишила със 7%, а рискът от първи инсулт или инфаркт – с 6%.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *