Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При меланом нa окото често се налага той да бъде отстранен

Как се проявява злокачественият тумор в очната ябълка ? На какво се дължи това забол­яване? Лекува ли се?

Златка Димитрова – Стара Загора

Много рядко се срещат злокачествени тумори в очната ябълка, а най-разпростра­неният тумор с първична локализация в оч­ната ябълка е меланомът. Той може да бъде забелязан или при обичайно очно изследване, или във връзка с нарушаване на зрението.

Когато хората се обръщат за първи път към лекар с тези оплаквания, много рядко се наблюдават признаци на разрастване на ту­мора. Обаче след няколко години се появяват метастази, особено в черния дроб. По тази причина първоначалните тестове могат да включват ултразвуково изследване на черния дроб. Преди години в такива случаи са отстранявали цялото око. Но ако мела­номът е с малък размер и не предизвиква особени проблеми, се препоръчва запазване на окото колкото може по-дълго време.

В тази ситуация може да се прибегне до местно лечение с помощта на лазер, ра­диотерапия и криохирургични методи. Ако обаче се появи болезненост в очите, ако се повишава вътреочното налягане или се появ­яват признаци на прогресиране на тумора, тогава наистина се налага отстраняване на цялото око.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *