ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има течности, които се препоръчват да се пият в горещините. Кои са те?

В горещините е полезно да се консумират течности със стайна температура /чай, билкови отвари, вода, прясно изцедени сокове/. По-добре е да се пие често, на малки глътки. Така клетките се насищат по-бързо с влага. Само не тези абсолютно безпо­лезни сладки газирани напитки.

Те въобще не утоляват жаждата. А на сърдечноболните категорично се забраняват дори и слабоалкохолните, като бирата например. Много хора я смятат за безобидна, но изпитата бира предизвиква скачане на кръвното налягане по две при­чини: въздействието на алкохола плюс излишъка от течности.

Ако освен от хипертензия стра­дате и от исхемична болест на сърцето, пенливата бира, както и другите видове спиртни напитки, могат да ви докарат нестабилна стенокардия и дори пристъп на сърдечна астма.

Оптималният вариант за вас в горещината е зеленият чай. Много пъти сме подчертавали защо това е така – той съдържа антиоксиданти. Тези Вещества регулират холестероловата об­мяна и за разлика от черния чай и кафето, зеленият чай не съдържа танини, които учестяват сър­цебиенето. През деня, а и Вечер, можете да си приготвяте отвари от мента, липа, мащерка. Доба­вяйте и по няколко пресни горски плодчета. И още: не търсете спа­сение от горещината в прекалено студената вода.

ВНИМАНИЕ!

За болния от исхемия е много опасно да се потопи разгорещен в студената вода – било то на морето или на реката. Това може да доведе до допълнителни спа­зми на кръвоносните съдове. А от тук до пристъпа на стенокардия и дори до инфаркта е не една, а половин крачка. През деня се на­пръсквайте с пулверизатор с леко затоплена вода. Именно такава вода премахва от повърхността на кожата тънкия липиден слой, отваря порите и заставя кожата да диша. А студената вода не може да постигне това.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *