По-добре яйца, отколкото пържоли!

Умерената им консумация не повишава холестерола. Риск обаче има за диабетиците

яйца Жълтъците са богати на холестерол, поради което не бива да има повече от 3 яйца в седмичното меню. Това бе една от основните препоръки за здравословно хранене през последните десетилетия. Аргументите почиваха на способността на LDL-холестерола, т.нар. лош холестерол, да се натрупва по стените на кръвоносните съдове, което води до тяхното стесняване и повишава риска от сърдечносъдови заболявания.

Нови проучвания отхвърлят досегашните ограничения и реабилитират яйцата. Американски здравни експерти твърдят, че умерената всекидневна консумация на яйца не застрашава здравето. Те изтъкват, че нивото на холестерол в кръвта зависи от по-сложни процеси, отколкото се смяташе преди. Количеството на приетото чрез храната органично съединение не е пряко свързано с повишаването на концентрацията му в организма. Т.е. постъпилият в тялото холестерол не се усвоява напълно. Само 1/3 от него се абсорбира в кръвта, а останалата част се извежда от тялото.

Наскоро един американски лекар изрази мнение, че няма проблем за появата на лош холестерол, ако се ядат по 1-2 яйца. На същото мнение са и британски диетолози, които категорично опровергават лошата слава на яйцата – холестеролът в тях не е вреден за организма и няма причина да се страхуваме от него. Те твърдят това на базата на дългогодишни наблюдения над група доброволци. Целта на специалистите била да установят дали консумацията на яйца води до развитието на атеросклероза.

След като обобщи данните от 17 проучвания, обхванали общо над 250 000 участници, международен екип от учени стигна до следното заключение: при здрави хора редовната консумация на яйца не запашва от появата на болести на сърцето. Специалистите обаче уточняват, че известна опасност съществува при пациентите с диабет.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.