Лопуш или чобанка за лечение на мигрена и алергии

Чобанката (Petasites hybridus, Common butterbur, Butterbur) е храст, чийто цветове са в розови и лилави нюанси.

chobankaИзползват се като естествено средство за лечение на няколко заболявания. Чобанката съдържа две основни активни съставки: петазин и изопетазин (рetasin, isopetasin). Тези съставки имат анти-спастичен ефект и противовъзпалителни свойства. Поради това много лечители използват екстракт от чобанка за лечение на уринарни проблеми като раздразнителен пикочен мехур, бъбречни камъни, хронична кашлица, менструални спазми, както и за лечение на мигрена и алергии.

Мигрена: Две плацебо-контролирани проучвания определят екстракта от чобанка като ефективен за намаляване честотата на мигренозно главоболие без значителни странични ефекти. Доза от 75 мг два пъти на ден, изглежда, е най-ефективна.

Алергии: Изследвания са установили, че екстрактът от чобанка е толкова ефективен, колкото някои антихистамини при лечение на сенна хрема, известна също като алергичен ринит.

Астма: Екстрактът от чобанка е ефективна и безопасна терапия за астма като съдейства за намаляване на възпалението на дихателните пътища. Тя помага за намаляване на броя, тежестта и продължителността на астматичните пристъпи, когато се използва с други терапии на астма и като самостоятелно лечение.

Странични ефекти и взаимодействия

  • Чобанката съдържа пиролизидинови алкалоиди, химически вещества, токсични за черния дроб и канцероганни. Тези вещества могат (и трябва) да се отстраняват. Не приемайте екстракт от чобанка, ако не сте сигурни, че пиролизидните алкалоиди са отстранени.
  • Не използвайте чобанка върху наранена кожа.
  • Страничните ефекти на екстракт от чобанка включват оригване, главоболие, умора, сърбеж в очите, диария, разстроен стомах, астма и сънливост.
  • Бременни или кърмещи жени не трябва да използват екстракт от чобанка.
  • Чобанка може да предизвика алергична реакция при хора, алергични към семейството Asteraceae/Compositae, което включва хризантеми, невен и лайка.
  • Чобанка може да влоши чернодробно заболяване.
  • Чобанка може да взаимодейства с лекарства, които увеличават разграждането на други лекарства в черния дроб, включително карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин, рифабутин и рифампин.
  • Чобанка не трябва да се приема по време на употреба на алкохол.

Екстракт от чобанка често се използва под формата на прах капсула, но може да се намери в тинктура, чай или на прах. Той също се използва локално.

 

3 рецепти за почистващи препарати с билки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *