Начало / Болести и лечение / Девет признака за разпознаване на болното сърце


Девет признака за разпознаване на болното сърце

Сърдечните заболявания остават главна причина за преждевременна смърт сред жителите на развитите страни. Много е важно да се разпознават признаците, които алармират за тези страдания.

coreПонякога симптомите не са добре изразени, а понякога са белег за друго заболяване, отбелязват от medikforum. ru. И все пак си струва да се замислим и да вземем мерки, ако чувстваме следните неща:

  • Постоянна необяснима умора. Чувстваме се като при грип, който не иска да премине. Ако това безсилие продължи и не намирате причина за него – идете на лекар.
  • Отоци на глезените и стъпалата. Те се появяват по различни причини, включително бременност, продължително време в седнало положение, дълго пътуване в автобус или самолет, разширени вени. Може обаче да са следствие на сърдечна недостатъчност – хронично състояние, при което сърцето не изпомпва пълноценно кръвта.
  • Болки при ходене. Ако ви заболят мускули на краката – бедрени или на подбедрицата, не си обяснявайте това с остаряването или недостига на физически натоварвания. Възможно е тази болка да е признак за периферно заболяване на артериите – струпване на мастни плаки в кръвоносните съдове на краката, което увеличава риска от сърдечни заболявания.
  • Световъртеж. Това също може да е признак за много болести, повечето от които не са свързани със сърцето. Но може да е и резултат от блокада на артерия и повишаване на артериалното налягане.
  • Задух. Ако не можете да си поемете дъх при минимално физическо усилие, това може да е от астма, анемия, инфекция или от проблем със сърдечна клапа, която не пропуска достатъчно количество кръв. При всички случаи ви е нужен лекар.
  • Депресия. Едно от най-разпространените психически разстройства на планетата – депресията, не може да се нарече класически признак на сърдечно заболяване. Но от психическото здраве зависи физическото и многобройни изследвания доказват, че депресираните хора често имат проблеми със сърцето.
  • Силно сърцебиене. Ако в истинския смисъл на думата чувате как бие сърцето ви – това може да е признак на понижено артериално налягане, анемия, обездвижване и ниска кръвна захар. Причината може да се установи само от лекар.
  • Пристъпи на тревога, прилошаване и потене. Това са класическите признаци на паническа атака, но не само: така започва и инфарктът. Ако след няколко минути в такова състояние почувствате болка в гърдите, шията, ръката и гърба, не чакайте – бързо викайте спешен екип. Всяка минута тук е от значение за оцеляването ви.
  • Мигрена. Понякога главоболието е нещо постоянно; мигрената в такива случаи може да се окаже показател за проблеми със сърцето.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*