Какво е синдром на Расмусен?

Опасен ли е синдромът на Расмунсен? Лечим ли е? Умира ли се от него?

човешки-мозък В рамките на няколко поредни статии ще се опитаме да ви разкажем за една малко позната, но сравнително добре разпространена болести, а именно – Синдром на Расмусен.

Точните причини за и лечение на това възпалително заболяване на мозъка, все още не са неизвестни.

Синдром на Расмусен (енцефалит на Расмусен, болест на Расмусен, прогресивен хроничен фокален енцефалит на Расмусен) – по всички тези начини може да чуете да наричат това възпалително заболяване на мозъка характеризиращо се с епилепсия. То е изключително устойчиво на лечение, среща се и в двете полукълба на мозъка и причинява прогресивна атрофия.

По принцип, заболяването засяга деца на възраст под 15 години, средната възраст на появата е около 6 години. При възрастните енцефалит на Расмусен е много рядко заболяване.

Заболяването е кръстено на Теодор Расмусен, американски неврохирург, който го описва през 1958. Като независим синдром, болестта се изолира едва в последните години.

Откъде се появява заболяването?

Точните причини и условията на синдрома на Расмусен не са известни. Първоначално имаше три ключови фактори, свързани с началото на патологичния процес в централната нервна система: вируси, автоимунни антитела, автоимунни цитотоксични Т-лимфоцити. Също така се наблюдава цитомегаловирус ефект, който се открива в кората на главния мозък на възрастните пациенти. Заболяването често се случва след инфектиране с вирус.

Сега учените все повече възприемат концепцията за автоимунна патогенеза на енцефалита, за чието появяване пряка роля играят цитотоксичните Т-лимфоцити.

За съжаление повечето наблюдения и заключения за тази неприятна болест са направени въз основа на онова, което възрастните пациенти споделят. Децата не са много надеждни при свалянето на информация за болестта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *