Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пианото пази от оглупяване

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис доказаха, че свиренето на музикални инструменти намалява риска от деменция.

pianoКалифорнийското изследване е направено с участието на 157 двойки близнаци, поясняват от medikforum.ru. Свиренето на музикален инструмент, например пиано, намалява риска от болестта на Алцхаймер и други разновидности на деменцията. Авторите на изследването признават, че доскоро науката не е обръщала внимание на този потенциал за профилактика на деменцията. Затруднения създавали и създават и неясните генетични предпоставки за развитието на деменция у различни хора.

Именно по тази причина при споменатото изследване били наблюдавани еднояйчни близнаци, които имат еднакъв набор от гени. Тъкмо те се оказали подходящи за проучването на ролята, която играят заниманията с музика в споменатата посока. Ако само единият от двамата близнаци развивал симптоми на Алцхаймер или друга форма на деменция, това позволявало на учените да определят кои са факторите на риска от подобно заболяване и как точно болестта отминава втория, здрав близнак.

При проучването били отчетени всички възможни фактори на въздействие върху когнитивните способности и паметта като пол, образование, физическа активност и в крайна сметка се оказало, че музикалните занимания намаляват риска от деменция с 36%. Как точно инструментът – например пианото или цигулката, предпазва от оглупяване, все още не е ясно. Според една от коментираните теории музикалните занимания мобилизират т.н. когнитивен резерв – способността на мозъка да съхрани устойчивостта на функциите си независимо от негативните вътрешни и външни въздействия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *